Jezgrasto voće u vrtu i na trpezi

Stari Grci nazivali su orahe „Jupiterovim plodom“ i hranom za bogove, blagotvornom za snagu duha i tela, iako još nisu znali da sadrže dvostruko više antioksidanata od ostalog jezgrastog voća. Orasi, lešnici, bademi, pistaći i koštunjavo voće uopšte veliki su izvori energije i zdravlja u veoma malom „pakovanju“. Bogati su nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima, štite srce, mozak, kožu, krvne sudove, dobra su prevencija za kancer…Grickajte ih umesto slatkiša, ali ne preterujte.

LEŠNIK PROTIV BOLA

Mešavina vitamina B doprinosi nervnoj stabilnosti, a zajedno sa lipidima i masnim kiselinama poboljšava rad mozga. Ali to nije sve:  lešnik ublažava raznovrsne hronične tegobe,jer sadrži hormon sreće serotonin, koji smanjuje osetljivost na bol.

KIKIRIKI KAO INSULIN

       Da li ste čuli za arginin? Reč je o aminokiselini koja reguliše krvni pritisak, šećer i nivo masti u krvi. Pored arginina, kikiriki sadrži i folnu kiselinu, koja smanjuje rizik od bolesti srca i depresije, a sprečava i deformacije ploda u trudnoći.

BADEM ČUVA ĆELIJE

    Većina ljudi ne unosi dovoljno vitamina E, koji štiti od upala i sprečava oštećenje ćelija. Porcija badema (oko 30 grama) pokriva dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, što se pozitivno odražava na srce. Osim toga, badem sadrži biotin, vitamin koji blagotvorno deluje na kožu.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18