Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Јоргован, балкански чаробни жбун, освојио свет

Јоргован, балкански чаробни жбун, освојио свет

123

Чаробни жбун који доноси најлепши мирис пролећа рођен је, што се мало зна, управо на Балкану, у Турској. Одатле се почетком 16. века јоргован “пробио” све до северне Европе, а у 18. веку је са досељеницима стигао и у Америку.

Листопадна је биљка која се гаји као жбун или дрво висине 4 до 7 метара, мада поједине врсте могу да буду и прелепо саксијско цвеће за терасу. Препознаје се, пре свега, по цветовима у плавој, белој и ружичастој боји. Појављују се у априлу и мају груписани у велике гроздасте цвасти, дужине 20-ак центиметара. Осим атрактивним изгледом, цветови јоргована привлаче пажњу и невероватним слаткастим мирисом који испуњава читаву башту, док кожасти, срцолики листови красе биљку све до почетка зиме.

Симбол прве љубави и младалачке невиности

Најчешћи љубичасти и бели, а сваки од њих носи посебну симболику. За љубичасти се верује да симболизује прву љубав, па млади момци неће погрешити ако управо његов букет поклоне симпатији. Бели представља оличење младалачке невиности, па девојка може да га понесе на састанак или од њега уплете нежни венчић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us