Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ ЈОШ ИМА НЕПОСЕЈАНИХ ЛЕЈА, АЛИ…

ЈОШ ИМА НЕПОСЕЈАНИХ ЛЕЈА, АЛИ…

За боранију, парадајз, купус... још није касно

54
Foto: Shutterstock

У јуну могу да се посеју боранија, индустријски парадајз, зелена салата, кукуруз шећерац, шаргарепа, расаде купусњаче, парадајз, паприка… али је ова производња незамислива без наводњавања, а нежним биљкама које ничу у „невреме“ ваља обезбедити и засену.

Дуготрајни карантин због пандемије вируса корона натерао је многе баштоване који живе у граду, а башту имају око викендица и сеоских кућа, да промене планове сетве. Многе леје, припремљене још за априлску сетву, остале су празне. Али, то не значи да такве треба да остану до јесени или следећег пролећа, Још увек могу да се попуне разним поврћем, под условом да приликом куповине семена тражите сорте краће вегетације, да би плодови сазрели на време.

На пролетос непосејаним лејама, али и оним са којих су побрани грашак, извађене ротквице, млади лук, салате… у јуну могу да се посеју боранија, индустријски парадајз, зелена салата, кукуруз шећерац, шаргарепа, расаде купусњаче, парадајз, паприка… Али, ова производња незамислива је без наводњавања, а нежним биљкама које ничу у „невреме“ ваља обезбедити и засену. Такође, од велике помоћи је и малчирање сламом, пиљевином, сувом травом која се сакупља од сваког кошења травњака и брижљиво просуши. Малч чува влагу, штити од корова, а зими се разгради и обогаћује земљиште органском материјом. Када је реч о заливању, најисплативије је да се постави систем „кап по кап“, чије се најсавременије верзије једноставно монтирају и штеде воду.

ЗБОГ ПЛИТКОГ КОРЕНА И БУЈНЕ НАДЗЕМНЕ МАСЕ

Поврће увек жедно

Поврће морамо често заливати, јер му је корен у плитком слоју земљишта у којем су резерве влаге ниске и нестабилне, а надземни делови обично су бујни и троше пуно воде.

И вишак воде неповољно делује на биљке па из превлажењних башта добијамо мањи род и плодови садрже мење шећера, витамина и минералних материја.

Пољопривредници знају да је међу свим биљкама најжедније поврће. Због чега је то тако није тешко објаснити. Коренов систем ових биљака налази се у површинском слоју земљишта, где су резерве воде мале и нестабилне, а бујна надземна маса троши је понекад и нерационално. Због тога је за успешну повртарску производњу неопходно наводњавање. Али, и у заливању не ваља претеривати.

Како недостатак воде, тако и вишак неповољно делује на биљке. У условима превлаживања деобија се слабији род, плодови садрже мење шећера, витамина и минералних материја. Ако се земљиште прекомерно влажи дужи времснки период, забарује се и стварају се анаеробни услови. У таквом супстрату корени немају довољно ваздуха, биљке заостају у порасту, жуте, вену и угињавају. Није добро ни када се нагло и у континуитету смењују висока и ниска влажност. Због наглих промена садржаја воде у биљкама пуцају корени и плодови.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us