Насловна РАЗНО Još se oseća uticaj suše na produktivnost krava

Još se oseća uticaj suše na produktivnost krava

228

Visoke temperature imaju negativne posledice po stočarsku proizvodnju. Krave su veoma prilagodljive različitim vremenskim uslovima. Temperatura do + 20℃ ima mali uticaj na proizvodnju mleka. Maksimalna temperatura za krave je od 25 do 26℃, a optimalna temperatura za grla u laktaciji se kreće u rasponu od 5 do 28℃.

Visoke temperature uzrokuju lanac problema u stočarskoj proizvodnji, posebno u mlečnom govedarstvu, gde negativno utiču kako na životinje tako i na samu proizvodnju i kvalitet kabaste hrane. Tako smo se i ovog leta suočili sa brojnim problemima u govedarstvu. Ovogodišnja suša, kao i visoke temperature ostavile su velike posledice na mlečno govedarstvo. Kada je temperatura spoljne sredine visoka (iznad 25℃ ), kao što je bilo ove godine tokom letnjih meseci, smanjuje se konzumiranje hrane kod krava, a samim tim dolazi i do opadanja proizvodnje mleka. Iz ovog se može zaključiti da visoke temperature dovode do smanjenja apetita što za posledicu ima smanjenje količine mleka.

Osim toga visoke temperature kod krava, nepovoljno utiču na plodnost grla, proizvodnju mleka, kao i mesa.

Ekstremno visoke temperature kao i dugotrajni sušni period dovele su do lošeg rasta pašnjaka, smanjujući količinu i kvalitet dostupne hrane. Takođe, primorala je većinu poljoprivrednih proizvođača da kupuju kabastu hranu, što je za njih bio dodatni trošak.
Iscrpljene su i zalihe vode, što je takođe stočarima dodatno otežalo, jer su morali da obezbede dodatne količine vode za muzne krave. Visoka temperatura i suša uzrokuju smanjen unos hrane kod muznih krava, samim tim i smanjenu proizvodnju mleka i probleme sa začećem. Najveći problem koji utiče na proizvodnju mleka i mesa su ambijentalni uslovi. Ovaj problem se može rešiti, a klimatske promene ublažiti primenom adekvatnih mera.

Tekst: Savetodavac za stočarstvo Kosovka Jakšić, PSSS Kosovska Mitrovica