Junski radovi na pčelinjaku

U junu mesecu nastavljaju se svi poslovi na pčelinjaku koji su započeti, a nisu završeni u maju. Po pravilu, potrebno je vrcati bagremov med, ali zbog kišnog proleća i izmrzavanja biljke glavne paše, pčelari će imati različite prinose.

Vrlo je bitno obratiti pažnju kako lagerovati zreo med, obavezno ga pakovati u odgovarajuću ambalažu, koju treba hermetički zatvoriti, kako bi se eliminisala mogućnost upijanja vlage.

Ako je bilo dobre bagremove paše potrebno je izvršiti oduzimanje meda, njegovo vrcanje i pravilno skladištenje.

-Nekih petnaestak dana posle prestanka paše, med je dovoljno zreo za oduzimanje iz košnica, ali je potrebno da najmanje dve trećine saća sa medom bude zatvoreno, savetuje mast. inž. polj. Nenad Stefanović.

Takav med sadrži 18-20% vode.

Stefanović dodaje da je veoma bitno obratiti pažnju kako lagerovati zreo med. Obavezno ga pakovati u odgovarajuću ambalažu, koju treba hermetički zatvoriti, kako bi se eliminisala mogućnost upijanja vlage.

Suzbijanje varoe je uobičajeno po oduzimanju bagremovog meda.

Primenjuju se uglavnom biološke metode: ram građevnjak, formiranje rojeva, prekid legla na izvesno vreme… Od hemijskih sredstava najviše se koristi tretman mravljom kiselinom.

Najvažnije u junu je:

-Vađenje i ceđenje meda

-Proizvodnja, odgajivanje i zamena matica

-Formiranje veštačkih rojeva

-Priprema društva za livadsku i druge paše

-Obezbeđenje dobre ventilacije u košnici

-Obezbeđenje vode na pčelinjaku

-Nega rojeva

-Borba protiv grabeži

Izvor: Domaćinska kuća

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18