Na parcelama koje su uzorane, u koje je unesen zgoreo stajnjak ili mineralno đubrivo, radi se direktna setva, ili setva za proizvodnju rasada jesenjih useva. Osim toga, počinju da se beru rane sorte kupusnjača: kelj, kupus, karfiol i keleraba.
Bere se mladi grašak za preradu, a vadi se i mladi krompir. Krajem juna beru se rani paradajz, paprika, boranija, tikvice, vadi se luk srebrenjak.
Važno je da posebnu pažnju obratite na zalivanje novih useva, a i mreža za zasenu može biti od neprocenjive važnosti. Malčiranje slamom ili piljevinom je važno jer čuva vlagu i štiti od korova.
Bilo koji tip kupusa: beli, crveni, kineski, kelj, prokelj, karfiol, keleraba ili brokoli odličan je izbor za gajenje tokom leta, posebno sorte kasnijeg tipa.
Zelene salate tipa kristal, lola i romano pogodne su za letnju proizvodnju, naravno, uz obavezno i obilno zalivanje.