Kačamak za Ginisa u Kragujevcu

Radiša Radisavljević iz sela Medveđa kod Despotovca napravio je kačamak za Ginisa, koji je bio prava atrakcija na otvaranju 19. Šumadijskog sajma poljoprivrede u Kragujevcu. Kačamak, koji su svi hteli da probaju, napravljen je od brašna, dobijenog od hibrida crvenog kukuruza, koji Radiša uzgaja na svom imanju.

Ovaj tradicionalni delikates izliven je u obliku amblema Šumadija sajma. Tako je oblik šajkače bio od crvenog kukuruza, a slovo Š, od žutog projinog brašna.

– Napravili smo ga od 65 litara vode i 48 kilograma brašna. Stavili smo 750 grama soli i litar ipo hladno ceđenog, suncokretovog ulja. Kačmak smo kuvali moja dva sina i ja, jedan sat i 20 minuta na otvorenoj vatri. Smesu smo mešali sve vreme, drvenom varjačom od skoro metar ipo, tako da je za taj posao potreban neko ko ima dobru kondiciju. Izlivali smo ga nas četvorica – kaže Radiša.

Ratar iz Medveđe već četvrtu godinu zaredom na poljoprivrednom sajmu u Kragujevcu pravi kačamak. Prošle godine organizatori su mu dodelili zahvalnicu za majstorstvo u pravljenju kačamaka i za obaranje nacionalnog i Ginisovog rekorda u  njegovoj pripremi, a priznanje mu se smeši i ove godine.

Kačamak od crvenog kukuruza je tamniji, za razliku od belog ili žutog brašna. Ovaj kačamak je slađi, od klasičnog i može da se seče nožem na kriške, iako je još topao.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18