Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Качамак за Гиниса у Крагујевцу

Качамак за Гиниса у Крагујевцу

596

Радиша Радисављевић из села Медвеђа код Деспотовца направио је качамак за Гиниса, који је био права атракција на отварању 19. Шумадијског сајма пољопривреде у Крагујевцу. Качамак, који су сви хтели да пробају, направљен је од брашна, добијеног од хибрида црвеног кукуруза, који Радиша узгаја на свом имању.

Овај традиционални деликатес изливен је у облику амблема Шумадија сајма. Тако је облик шајкаче био од црвеног кукуруза, а слово Ш, од жутог пројиног брашна.

– Направили смо га од 65 литара воде и 48 килограма брашна. Ставили смо 750 грама соли и литар ипо хладно цеђеног, сунцокретовог уља. Качмак смо кували моја два сина и ја, један сат и 20 минута на отвореној ватри. Смесу смо мешали све време, дрвеном варјачом од скоро метар ипо, тако да је за тај посао потребан неко ко има добру кондицију. Изливали смо га нас четворица – каже Радиша.

Ратар из Медвеђе већ четврту годину заредом на пољопривредном сајму у Крагујевцу прави качамак. Прошле године организатори су му доделили захвалницу за мајсторство у прављењу качамака и за обарање националног и Гинисовог рекорда у  његовој припреми, а признање му се смеши и ове године.

Качамак од црвеног кукуруза је тамнији, за разлику од белог или жутог брашна. Овај качамак је слађи, од класичног и може да се сече ножем на кришке, иако је још топао.

Текст и фото: Биљана Ненковић