Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Kačamak za Ginisa u Kragujevcu

Kačamak za Ginisa u Kragujevcu

951

Radiša Radisavljević iz sela Medveđa kod Despotovca napravio je kačamak za Ginisa, koji je bio prava atrakcija na otvaranju 19. Šumadijskog sajma poljoprivrede u Kragujevcu. Kačamak, koji su svi hteli da probaju, napravljen je od brašna, dobijenog od hibrida crvenog kukuruza, koji Radiša uzgaja na svom imanju.

Ovaj tradicionalni delikates izliven je u obliku amblema Šumadija sajma. Tako je oblik šajkače bio od crvenog kukuruza, a slovo Š, od žutog projinog brašna.

– Napravili smo ga od 65 litara vode i 48 kilograma brašna. Stavili smo 750 grama soli i litar ipo hladno ceđenog, suncokretovog ulja. Kačmak smo kuvali moja dva sina i ja, jedan sat i 20 minuta na otvorenoj vatri. Smesu smo mešali sve vreme, drvenom varjačom od skoro metar ipo, tako da je za taj posao potreban neko ko ima dobru kondiciju. Izlivali smo ga nas četvorica – kaže Radiša.

Ratar iz Medveđe već četvrtu godinu zaredom na poljoprivrednom sajmu u Kragujevcu pravi kačamak. Prošle godine organizatori su mu dodelili zahvalnicu za majstorstvo u pravljenju kačamaka i za obaranje nacionalnog i Ginisovog rekorda u  njegovoj pripremi, a priznanje mu se smeši i ove godine.

Kačamak od crvenog kukuruza je tamniji, za razliku od belog ili žutog brašna. Ovaj kačamak je slađi, od klasičnog i može da se seče nožem na kriške, iako je još topao.

Tekst i foto: Biljana Nenković