Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Kad jesen zamiriše na ajvar

Kad jesen zamiriše na ajvar

71

Jesen u Srbiji miriše na drva, pečenu papriku i ajvar. I nema osobe koju taj miris ne vrati u detinjstvo i dobro poznate ukuse. Malo je, međutim, onih domaćica koje nastavljaju tradiciju, uglavnom sada kupujemo od domaćinstava koje zimnicu prave na veliko i prodaju na noćnim marketima ili putem društvenih mreža. Jedno od njih je i gazdinstvo Veselinović iz Paraćina.

– Ajvar pravimo isključivo od pečene paprike. Ispečemo je, dobro očistimo od ljuske i ostavimo da se ocedi tokom noći. Sutradan je sameljemo i pržimo na ulju, dodamo beli luk, sirće, so po ukusu – objašnjavaju Veselinovići, koji ajvar prže nekih sat vremena.

– Mi ga dobro ocedimo i u najvećim šerpama pržimo malu količinu ajvara, kako bi se što bolje upržio i da bismo dobili gustinu. Ne pržimo ga mnogo, otprilike sat vremena – a za spremanje ajvara koriste kurtovku, za koju kažu da je najbolja paprika za tu namenu.

– Ona je, po nama, najbolja za spremanje ajvara – osim ajvara Veselinovići prave i salsu, slatko-ljuti sos.

– Sprema se tako što kuva paradajz za šećerom do određene gustine, zatim se dodaje ljuta papričica i pečena paprika, kad se dobro ukuva sipamo u teglice i pasterizujemo – a pasterizacija je u rerni na 88 stepeni.

– Pasterizacija traje otprilike 30 minuta u rerni. Ako je poklopac podignut znači da je pasterizacija uspela.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

Za jednu turu ajvara potrebno je 15 kg pečenih paprika, 100 grama šećera (ne mora), 1,5 dl vinskog sirćeta, 1,5 l ulja, so po potrebi. Od trenutka ključanja kuvati još sat vremena.