Kad kažeš vino, a osetiš pun ukus kupine

Da li tako treba ili ne, ali kada probate Dušanovo kupinovo vino, osetićete pun ukus kupine. I ne, nije prejako, nije preslatko, vino je i lepo je. Jeste da ćete se prevariti ako popijete malo više, jer ima 10,5 posto alkohola, ali teško da ćete moći da se zaustavite na jednoj čaši. Za to je zaslužan Dušan Tatalović iz Kupinika. Podrum pića kupinovog vina „Tatalović“ i vinarija svoj pohod na srpsko tržište započeli su 2004. godine kada su podigli prvi zasad kupina na 10 ari i posadili 400 sadnica.

– Kupine su iz našeg zasada, sada imamo hektar zasada i vinariju u Kupiniku. Sve što proizvedemo kupina pretvorimo ih u vino. Vino pravimo isključivo od kupina, jedini dodaci su oni koji moraju da se stave, a to su šećer i vinobran. Sem toga nema ničeg drugog što se stavlja u vino jer smo želeli da sačuvamo autentičan ukus i miris kupine – i u tome su uspeli. Kupina u vinu osvaja i mirisom i ukusom i uvek želite još.

– Najbitniji su nam utisci potrošača koji kažu da je vino punog, jakog slatko-kiselog ukusa. U sebi ima 10,5 posto alkohola i pravili smo ga stilski da bude desertno vino, tako da ima karakterističan i jedinstven ukus – na tom ukusu i tom vinu radila je čitava porodica Tatalović. Kako se Dušanovo vino dobro pokazalo i odlično se prodaje, odlučili su da prošire proizvodnju.

– Sve količine Dušanovog vina prodamo, nema zastoja. Zbog toga je naša porodična vinarija krenula u nove avanture i od septembra ćemo u ponudi imati i vino od višanja, kao i konjak od kupinovog vina – rekao je Dušan Tatalović.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18