Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Kad sve zabeli, bršljan se zeleni!

Kad sve zabeli, bršljan se zeleni!

319

Bršljan je najzahvalnija zimzelena puzavica. Bez obzira na godišnje doba, ukrašava dvorišta, fasade, terase i ograde. U zimskim danima odlično prečišćava vazduh i blagotvrono utiče na njegov kvalitet i svežinu.

Mnogi ga ne vole na fasadama, zamišljajući vlagu ispod puzavice i kako im kruni cigle, što su demantovali britanski naučnici. 

– Naime, britanski naučnici su otkrili da on zapravo štiti zidove, jer gusta „mreža“ koju prave na fasadama, upija vlagu. Bršljan je istovremeno i prirodna izolacija, jer štiti zidove i dom od ekstremnih temperatura. Proračuni studije pokazuju da bršljan zimi podiže temepraturu zidova za 15 odsto, a hladi ih za čak 36 odsto kada je napolju toplo. Ova puzavica može naneti štetu fasadi, jedino ako je ona već oštećena, pa će se uvući u pukotine i nastaviti da je razara – kaže Magdalena Nenković, inženjer pejzažne arhitekture.

Ko, ipak, ne želi da rizikuje i pusti bršljan na fasadu, on je odličan i uvek zeleni ukras u dvorištima, naročito tokom zime kada svojim zelenilom prkosi tmurnom i sivom vremenu. Pušta se da raste preko dvorišnih zidova ili ograda, ali one moraju biti izuzetno stabilne. Bršljan će vremenom toliko da naraste i dobije na masi, te mu je potreban čvrst oslonac. U vrtu mu nije potrebna posebna nega, osim povremenog orezivanja, da bi se kontrolisao oblik i rast.

Tekst: Biljana Nenković