Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ KAD ŽIVOT PONUDI OSTVARENJE SNOVA: Savršen slatkiš poslastičarke Ljiljane

KAD ŽIVOT PONUDI OSTVARENJE SNOVA: Savršen slatkiš poslastičarke Ljiljane

510

Iako je završila srednju turističku školu i zaposlila se kao administrativni radnik, Vlaseničanka Ljiljana Štukeljić nekako je sebe uvek zamišljala kao poslastičara. Razmišljala je o tortama, kolačima, figuricama koje će svojim rukama izmaštati, o tome koliko će radosti doneti drugima i sebi. Ta je želja bila dovoljno jaka da iskoristi prvu priliku koja joj se ubrzo ukazala.

Prelomni trenutak u Ljiljaninom životu bila je udaja i odlazak u Sloveniju, gde je njen tadašnji dečko već radio. Iz male Vlasenice u kojoj svako svakog zna, otisnula se u Ljubljanu gde je niko nije poznavao, ali su je svi odmah prihvatili. Pružili su joj ruku i bez znanja slovenačkog jezika osetila se dobrodošlom. Tu je dobila sina, stekla nove prijatelje i nakon tri godine bez zaposlenja, poželela da ostvari svoje snove, da bude poslastičar.

Stariji obožavaju štrudle i krempite

– Uvek sam volela da pravim tortice, kolače, stalno eksperimentisala i, kada je ovde došao trenutak da počnem da radim, odlučila sam da okušam u poslastičarstvu. Prvi posao nije bio sjajan. Pravili smo poslastice za škole i vrtiće (čupavci, mramorni kolač, testo sa višnjama), u ogromnim količinama. Stalno smo bili u nekoj trci i nije bilo vremena da učim ovaj zanat – priča Ljiljana.

Međutim, kako to ponekad biva, pojavila se nova prilika. Za Ljiljanu je to bila šefica u drugoj firmi, žena koja je umela da je nauči da radi i da joj prenese znanje.

– Sadašnji posao je nešto sasvim drugo, šefica je pravi profesinalac i spremna da te nauči, da ti pomogne. Odmah je videla da imam smisla, ali da nemam prakse za neke stvari, uglavnom za dekoracije. Uz njenu pomoć, mnogo sam naučila. Sada znam da pravim sve što neko poželi i zamisli, i sladolede, i torte, kolače, kekse, dezerte u čašama – presrećna je Ljiljana.

Naučila je puno i o ukusima kupaca, šta ko voli, šta vole stariji, a šta mlađi žitelji Slovenije i kada se okreću tradicionalnim slatkišima.

– Postoje neke tradicionalne poslastice koji veliki broj ljudi preferira, kao što su krempite i štrudle. U Sloveniji Božić i Uskrs ne mogu da se zamisle bez štrudle na stolu. Stariji ljudi uglavnom traže krempite “indijančki”(to je nešto poput šampite samo preliveno čokoladom), kao i čokoladne torte, voćne torte. Mladi stalno traže nešto novo, moderno. Kada se uz reč torta pojavi i „oreo“ ili „snikers“ to znači sigurnu prodaju kada je mlađa populacija u pitanju – navodi naša sagovornica.

Monoporcijske torte i poslastice u čaši

To novo i moderno, popularno i prodavano daje priliku mašti da se razvija. Sada sve zavisi od vas, koliko ste maštoviti.

– Trenutno su jako popularne monoporcijske tortice, jako su tražene i bezbroj je mogućnosti za njihovu izradu. Takođe su popularne i poslastice u čašama. Kada uključite maštu dobijate kreacije neverovatnog izgleda i još boljeg ukusa, prosto vam bude žao da ih načnete. Imamo i mušterija koji su na bezglutenskoj ili veganskoj ishrani, tako da za njih pravimo sirove ili presne torte, ali to je otprilike 10 procenata od onoga što radimo. Mogu slobodno da kažem da su, bar kod nas, više zastupljeni klasični kolači i torte – priča, sada već „mojster“ Ljiljana, kako je šefica zove.

Kakav je „mojster“ ili majstor postala, govori i to što dok radi stigne i da nedeljno odsluša dve audio knjige, ne pogreši nigde i uvek bude dovoljno skoncentrisana na posao i najkvalitetnije namirnice koje koristi.

– Najviše volim da pravim torte, sve vrste, pečene, sirove, svih veličina i oblika, to me jako opušta i ispunjava. Što se tiče toga šta najviše volim da jedem, e to je ono što me podseća na detinjstvo, bezbrižnost i ono čemu sam se najviše radovala – medena pita. Mimo posla, jako često i kod kuće pravim slatkiše. Uključila sam sina, zajedno pravimo keksiće raznim kalupima, spajamo lepo i korisno, što je jako dobro za razvoj fine motorike. Onda svi to sve brzo smažemo i tako u krug – zadovoljna svojim izborom zanimanja, završava priču Ljiljana Štukeljić, poslastičarka iz Ljubljane.

Luckaste porudžbine

 – U principu mušterije u Ljubljani nisu previše zahtevne, sve se radi uz dogovor, ali ima i baš luckastih porudžbina. Zaista ima svega. Za devojačke večeri, na primer, naručuje se sve u obliku muškog polnog organa, od torte, preko keksića do mafina. Za muške rođendane popularan je ženski torzo sa sve grudima i donjim delom tela, pozadina sa tangama. U početku mi je to bilo neobično, a sad sam se navikla, više me ne šokira – ističe Ljiljana.

Recept za tiramisu

Za tiramisu je potrebno pakovanje piškota za slaganje i 2 dl kuvane kafe u koju umačemo piškote.

KREM:

 5 žumanaca

 jedno celo jaje

 100 grama šećera

Izmešati žicom za mešanje, zatim kuvati na pari. Ukoliko imate termometar, kuvajte do 60 stepeni, toliko je potrebno da se jaja termički obrade, ako nemate, kuvajte dok masa ne bude bela. Kada je smesa kuvana, dodamo malo ruma i 250 grama maskarponea. Dobro sve izmešati i dodati 500 mililitara napola umućene slatke pavlake (prirodne). Kada je krem gotov, na vama je da li ćete ređati u kalup ili u čaše.

KALUP:

Piškote umočite u kafu i ređate na dno kalupa, preko sipate polovinu krema, zatim po kremu ponovo ređate piškote umočene u kafu, dodate na njih ostatak krema i pospete kakao prahom.

ČAŠA:

Piškote seći na tri dela, umakati u kafu, ređati prvo na dno, dodati krem i ređati red keksa red krema, na kraju posuti kakao prahom.

Piše: Zorica Dragojević