Kada kupujete namirnice „dva puta merite, a jednom secite“

Tokom zimskog perioda nepokrivene pijace se ne mogu pohvaliti velikim izborom robe. Ono što može da se nađe na zelenim pijacama je obično skuplje nego ukoliko kupujete iste proizvode u prodavnicama. Tokom ovih novembarskih dana, kada temperatura ne prelazi deseti podeok Celzijusa, zavirili smo na Kalenić pijacu. Iako je bio radni dan, primetili smo da su cene malo više, ali i da nema prevelikog izbora svega što je potrebno jednoj domaćici za pravljenje ručka. Iako većina prodavaca nije želela da komentariše svoju robu, zatekli smo na jednoj tezgi bakicu koja ima 81. godinu i koja prodaje zeleniš po pristupačnoj ceni.

–  Danas imam rotkvice, celer, čičoku, spanać, praziluk, bosiljak i ljute papričice.  Zbog hladnoće nemam puno kupaca. Ipak, najviše sam prodala spanać i čičoku.  Pošto je novembar prepun slava, više se kupuje meso, a manje zeleniš – rekla nam je bakica Radojka Petrović.

Kaže da ona lično neće podizati cene, jer i pored ovih cena, narod nema puno para, tako da kada bi i podigla cenu, tek onda se ništa ne bi kupovalo a to njoj ne ide u prilog.

–  Ja ću biti još malo na pijaci sa mojom robom, ali čim padne prvi sneg, povlačim se do proleća – ističe Radojka.

Na pitanje zašta se najčešće koristi osušeni bosiljak, kaže da ga najviše uzimaju za inhalaciju ali i za vodicu koju sveštenik sveti u svakom domu prilikom slava. Takođe nam otkriva da čičoku uzimaju ljudi koji imaju povišen šećer, ali i oni koji imaju veliku masnoću u krvi.

Nedaleko od tezge sa zelenišem, uočili smo tezgu sa kandiranim voćem ali i suvim smokvama, šljivama, urmama, grožđem kao i orasima, bademima, lešnicima, brusnicama…

–  Ovih dana se kod mene najviše kupuju orasi, lešnici i bademi jer su to  osnovni sastojci za pravljenje kolača i torti. Najveći deo nabavljamo iz Srbije, ali imamo i dobavljača iz inostranstva. Inače, cene za naše proizvode ostaju iste do sledeće godine. Mi ih menjamo svakog oktobra – naglašava prodavac.

Jedno je sigurno a to je da se svi mi moramo potruditi da se za malo novaca zdravo hranimo. Treba biti mađiončar u kupovini i nabaviti kvalitetnu i zdravu robu uz što manji trošak. Za hranu definitivno treba imati duboki džep, ali ukoliko se zdravo i kvalitetno ne hranimo, nećemo biti ni zdravi. „Zdravlje ulazi na usta“ zato pamet u glavu. Kako kaže poslovica „dva puta meri, a jednom seci“. Znači, nekoliko puta obiđite sve što vam se učini zanimljivim, pa tek onda kupite ono što vam je zaista potrebno da biste napravili dobar, kvalitetan i ukusan obrok.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18