Kada ne hvata zmije Vladica sprema pihtije od ribe

Kad god nije na svom radnom mestu, poznati zmijolovac iz Vladičinog Hana, Vladica Stanković najviše vremena provodi u kuhinji gde sprema najpoznatija slana i slatka jela. U tome je pravi majstor, i kada govori o svom kulinarskom umeću on ne zna sa sigurnošću da kaže da li je bolji u spremanju posnih ili mrsnih jela. Kod Vladice u vreme posta često zamirišu pihtije koje sprema od raznovrsne ribe.

On ističe da u pripremanju ove vrste pihtija najčešće koristi ribe koje u svom sastavu imaju najviše masnoće poput šarana i tolstolobika. Pre nego što ih stavi da se kuvaju dobro ih očisti i opere. Svaku stavi u lonac da se kuvaju zajedno sa glavom jer se u glavi nalazi najviše masnoće neophodne za spremanje ovog jela.

– U vodu u kojoj se kuva riba obavezno stavim lovorov list, malo usitnjene šargarepe, sitno seckani beli i crni luk i neutralnu supu sa povrćem. Ribu kuvam sve dok ne otpusti svu masnoću, a njeno meso može da se rukama lepo usitni – ističe Vladica i poručuje da svako ko ih pravi treba da doda soli po svom ukusu.

Ovako skuvanu ribu izvadi u pleh i odvoji meso od kostiju. Svo meso zatim lepo rasporedi po tanjirima i odozgo doda po malo usitnjenog belog luka, bibera, a može i aleve paprike ukoliko to neko želi.

– Čim to uradim vodu u kojoj se kuvala riba procedim kroz cediljku kako bih je očistio od preostalih ribljih kostiju. Ponovo je vratim na šporet i u nju sipam posni gustin razmućen vodom. Kada voda provri njome nalivam tanjire sa ribljim mesom – kaže Vladica i poručuje da sastojke za svoje pihtije nikada ne meri. Sve stavlja odokativno, pravi ih sa velikom ljubavlju i zato uvek ispadnu kako se samo poželeti može.

Tekst: Gordana Nastić

Foto: Vladica Stanković

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,