Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Кафа од жира здрава и укусна

Кафа од жира здрава и укусна

2552

Дрво среће, снаге, здравља, младости, живота, љубави… Све ово се приписује храсту, који је такође синоним постојаности и снаге, чврстоће и материјалног богатства, али и ризница лековитих супстанци.  Стабло храста је пуно позитивне енергије која се може осетити боравећи у његовој близини.  Од давнина  је познат у нашем народу и био сведок радости,  ратова,  патњи, преживљавања…

Свето дрво старих Словена, посвећено громовнику Перуну, ценили су и хришћени. За њега су знали  стари Грци и посветили га Зевсу, Латини Јупитеру, а Германи громовнику Донору.

Међу бројним врстама које расту у низијама и долинама река, храст лужњак Qуерцус робор којим наша земља обилује, посебно у  Мачви, Војводини и Поморављу је  онај прави, лековит. Цвета у априлу и мају. Мушки цветови су дуге ресе, а женски  појединачни или сакупљени у групама. Плод је жир који сазрева у септембру и октобру и омиљена је храна многих животиња и птица. Многи примерци достижу висину  преко 40 метара,  обим стабла  преко два метра, а  доживе старост и до триста година, али је забележено да  су неки “славили” и  хиљаду. Храстове шуме су  станишта лековитог и шумског биља,  разних врста гљива, лековите храстове сјајнице, па чак и тартуфа, најскупље  гљиве на свету. И тако из године у годину, из века у век… Преживео је сва доба и недаће, расте и плодоноси. Храна и лек. Можда и добра зарада.

    Колико знамо и користимо ове благодети природе? Један од њих који је упознао  многе тајне овог светог дрвета и открио у ТВ емисији  “Сасвим природно” код Јована Мемедовића је Павле Шојић, професор машинства у пензији који све дуже борави на Космају, ужива  у природи  и још увек је упознаје.

Више од 20 година овај природњак истражује жир у исхрани и лековита својства. На Космају који обилује храстовим шумама у нетакнутој природи постоји обиље сировина од којих  овај познавалац  немирног духа справља палету производа од жира, за које мало ко зна у нашој земљи.

Павле Шојић годишње преради две тоне ових шумских плодова. Ту су надохват руке, само треба знање и воља. Посебно му је интереснтан жир који је од давнина познат као замена за кафу. У народу прженим жиром, такозваном ”жировом кафом” лечене  су  многе болести, првенствено слабо варење, малокрвност и друге, због дејства танина. Овај домаћин  прави три врсте брашна које се разликују по лековитим и хранљивим својствима, што се постиже различитом температуром пржења.Неопходан састојак исхране “космајског истраживача” су жирова пита, мусака, сир,жиромед,а као посластица палачинке с медом и шлагом.

Кафа од жира се лако прави. Треба да направите залиху млевеног жира и кувате по једну кашичицу, једном дневно за регулисање рада штитне жлезде, а за оне који су малокрвни, може и двапут дневно.

Зрели жир се огули и самеље у машини за млевење меса или неком јаком блендеру, у том случају га прво издробите. Пре припреме прво пропржите кашичицу млевеног жира, можете у истој џезви у којој ћете скуфати кафу, а затим прелијте врелом водом (1дл) и кувајте 10 минута. Једина разлика у односу на праву кафу јесте што овај напитак треба да процедите. Можете пити тако, а можете и додати мало шећера и млека.

 Наука је већ доказала да жир садржи доста активних материја које за сада нису довољно искоришћене у фармацеутској индустрији, а најважније од њих су огромне количине гвожђа, бакра, фосфора и калијума.    

Лековито лишће и кора

Храстови листови користи се за ублажавање зубобоље. Скувано   у једнаким деловима сирћета и воде благотворно  делује  као облог, извлачи бол и смањује отеклине.

Употреба чаја од храстовог лишћа преносила се с колена на колено,  припремала оболелим од туберкулозе,   срчаним болесницима и онима који су се опорављали после тежих болести. Припремљен с  вином и  медом  јача срце, зауставља крварење из желуца, црева, плућа и десни. Помаже и код упале бешике и грознице.

Храстова кора, богата танинима, органским киселинама, стероидима, катехинима, пантотенском киселином, витаминима Ц, ПП и групе Б има јака антисептичка својства. Благотворне су купке и облози  код реуматских обољења. Користила се и  као противотров приликом тровања алкалоидима и тешким металима.