Kajsija buda pregrmela sve vremenske neprilike

U Maloj Remeti, na plantaži kajsija, sorta buda preživela je sve vremenske neprilike i stigla za branje. O karakteristikama i rodu bude, za Dobro jutro pričao je profesor Zoran Keserović.

– Rađena je na podlozi torinel, posađena je na rastojanju 4,5 puta 1,3. Prednost ove podloge je što nema izdanaka. Izuzetno je velike rodnosti, a zbog dobre podloge nema lomljenja grana – jedino što je trebalo uraditi, po mišljenju profesora je proređivanje.

– Trebalo je prorediti. Plodovi zbog ovakve rodnosti nisu previše krupni, ali imaju dobar odnos šećera i kiselina. Izgledaju dosta atraktivno, koštica je sitnija, jezgro je slatko, lepe je boje što je praznik za oči – zadovoljan je profesor. – Vreme je za njenu berbu, osamdeset posto berbe može da se obavi sa zemlje – rekao je profesor Keserović za naš portal.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18