Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Kajsija će biti ove godine deficitarna roba

Kajsija će biti ove godine deficitarna roba

563

Ovogodišnji rod kajsije je vrlo upitan. Nešto je ubio kasni prolećni mraz, a nešto kajsije nije ni cvetalo, tako da je potražnja za ovom voćkom od strane destilerija već sad, velika, samo je pitanje ko će je imati za prodaju. Igor Ranković iz Begaljice u Beogradu, svoj rod kajsije sa sedam hektara je prodao već u martu mesecu marketima, a za ono što preostane razmišlja da li će prihvatiti ponudu otkupljivača.

– Rana kajsija počinje za deset dana, znači ruža će početkom juna. Rod je možda za deset posto manji od prošle godine, tako da će biti dobro. U pojedinim delovima su i prerodile, a neke su malo više od proseka – zadovoljan je Igor, čije su kajsije na takvom nadmorskoj visini da ih mraz nije oštetio.

– Kod ostalih kajsijara kajsije nisu ni cvetale. Ne da nije izmrzlo, nego nije ni cvetalo – rekao je Ranković.

– Kvalitet roda će biti dobar, može da se kaže da je već sad u prvoj klasi. Zbog više sunca imaće bolje lice nego prošle godine, u stvari biće više crvenila. Sad već ima boju breskve, tamo crvenu. Još krajem marta sam ugovorio prodaju po marketima. Destilerije zovu i raspituju se, ima i za njih ali ne znam koliko će im odgovarati cena, zato što je kajsija dosta izmrzla na drugim mestima, nije cvetala, ono što je cvetalo je opalo, tako da je u deficitu – objasnio je Igor Ranković, koji sumnja da je višegodišnja suša ove godine uzela danak.

– Zadnjih godina jul i avgust je baš bio sušan, a kajsija pod rodom sve to trpi i ove godine je došlo do ispoljavanja svega toga – zaključio je Ranković.

Tekst: Zorica Dragojević