Kajsija dobro rodila, ali izvoz otežan

Kajsija je ove godine dobro rodila, ali je zbog novonastale situacije na svetskom tržištu izvoz ograničen, pre svega ka Rusiji iako ova roba nekako stiže i do te zemlje, rečeno je nedavno na Danima srpske kajsije u čačanskom selu Miokovci.

Ova manifestacija održana je nakon dve godine pauze izazvane koronavirusom, ali ovaj put nešto drugačije nego u godinama pre pandemije.

Naime, upriličeno je stručno predavanje na kom je govorio profesor Ivan Glišović sa Agronomskog fakulteta u Čačku, koji je najpre podsetio da su mrazovi 2020. i 2021. godine značajno umanjili prinose kajsije, a da ove godine kajsija rodila, ali da je i dalje problem to što se u ovom kraju, gde se nalazi čak 20 odsto proizvodnje srpske kajsije, oko 400 do 500 proizvođača teško udružuje.

On navodi da ove godine zbog sveukupne situacije izvoz ne ide baš u svim pravcima, pre svega prema Rumuniji i Poljskoj, ali „značajno manje i prema Rusiji, mada se nekakako realizuje“ te podseća da kajsiju traže i naše i privatne destilerije na čitavom Balkanu.

Glišić je skrenuo pažnju na to da je izvozni karakter ovog voća veliki, jer je kajsija regionalno ograničena vrsta na region oko Sredozemnog mora.

Imamo sreću da ona uspeva i u našoj zemlji, ali se severnije od Češke i Slovačke slabije gaji, tako da tržište za našu kajsiju može biti šire, kaže strucnjak i ističe da je to bilo rusko tržište, pa sever Evrope, ali i zemlje u okruženju poput Bosne.

Iako se ove godine Dani srpske kajsije održavaju skromnije i trebalo je proizvođačima da pruži saznanja u vezi sa savremenim trendovima proizvodnje i prerade, već postoje planovi za ponovno vraćanje velike manifestacije u prestonicu srpske kajsije – selo Miokovci.

Organizatorima će u tome pomoći Grad Čačak i Turistička organizacija grada Čačka, čiji je direktor Vojin Jakovljević rekao da će ove ustanove rado učestvovati u popularizaciji srpske kajsija kako u regionu tako i šire.

Po oprobanom ranijem konceptu napravićemo malu potencijalnu berzu mijokovačke kajsije gde će se susretati i proizvođači ali i potencijalni kupci, kojih je mnogo ne samo iz Srbije već i iz regiona, rekao je Jakovljević.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18