Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Kajsija Jelena, odlična za konzum još bolja za rakiju i džem

Kajsija Jelena, odlična za konzum još bolja za rakiju i džem

728

Jelena je tek priznata kajsija, koja svojim odlikama već privlači potrošače, naročito destilerije jer je odlična za proizvodnju rakije. O njenim odlikama za Dobro jutro govorio je profesor doktor Zoran Keserović, koji je i učestvovao u njenom stvaranju.

Kajsija Jelena je sorta koja je ove godine priznata. Posađena je na rastojanju pet metara između reda, a u redu dva metra. Kao interpodloga je korišćena crni trn – prunus spinoza, a kao podloga dženarika. Negde otprilike na pedeset do šezdeset centimetara je kalemljena ova sorta i gledali smo da napravimo jednu redukovanu vazu. To znači da je deblo jako kratko, 50-60 cm, grane otvaramo što više kako bi se veoma važne pomotehničke mere obavile sa zemlje, a dve najvažnije koje su – to su rezidba i berba – objasnio je profesor Zoran Keserović, upoznajući nas lagano sa novopriznatom sortom kajsije Jelena.

Profesor Zoran Keserović

Crni trn je uticao na smanjenje bujnosti stabala, tako da su ova stabla za 30-40 posto slabije bujnosti u odnosu na to kada se koristi interpodloga stenlej, čačanska lepotica ili belošljiva – rekao je Keserović napominjući da su ove godine kajsije daleko ranije sazrele.

Ove godine ova sorta daleko ranije sazreva u odnosu na prethodne godine, otprilike vreme sazrevanja je između sedmog i desetog jula, ali ove godine smo već 26-27. juna krenuli sa berbom. Naravno, sve plodove smo ostavili da dobro sazru, da imaju tehnološku zrelost jer sve ide u preradu za rakiju – a od ove sorte, rakija će verovatno biti odlična, jer je i Jelena kvalitetna kajsija.

Radi se o izuzetno kvalitetnoj kajsiji, sa narandžasto-žutom osnovnom bojom i pokrovnom svetlo crvnom bojom, čiji plodovi jako atraktivno izgledaju na samim stablima. Izduženo-okruglog pljosnatog  su tela, sa malo izraženim vrhom ploda, za razliku od sorte Zaharije i Novosadske rodne koje imaju okruglije plodove – kaže profesor, naglašavajući dalje da se mezokarp veoma lako odvaja od koštice.

Lako se odvaja mezokarp od koštice, a primetili smo da na nekim plodovima ima lomljenja vrha koštice, što je zbog izuzetne ishrane i velikih količina padavina koje smo imali neposredno pred berbu – što nije smetalo ovoj sorti koja je vrlo interesantna i za svežu upotrebu i za preradu.

Mnogi koji su je probali misle da je ovo najbolja sorta za proizvodnju rakije i džema jer ima dosta veliki sadržaj šećera i kiseline, a izuzetno je aromatična – tvrdi Keserović obradovan činjenicom da je Vojvodina ove godine bila dobar region što se kajsije tiče.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.