Kajsija najugroženija- otvoreno preko 80 odsto cvetova

Sneg koji od noćas pada u celoj Srbiji, najviše zabrinjava voćare koji imaju kajsije na svojim parcelama. Prema rečima Danka Petrovića, savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručno-savetovanoj službi u Kragujevcu, od svih voćnih vrsta, trenutno je kajsija u najvećoj opasnosti, jer je veći deo cvetova već otvoren.

– Voćari koji imaju kajsije svakako će pretrpeti štetu, a kolika će ona biti zavisi od toga da li će biti mraza i koliko će on biti jak. Preko 80 odsto cvetova na kajsijama je otvoreno i sneg direktno pada na cvetove. Ako mraz bude preko minus 4 stepena, možemo očekivati veliku štetu na ovoj voćnoj vrsti – kaže Danko Petrović iz PSSS Kragujevac.

Ovaj stručnjak u trenutnoj situaciji ne preporučuje zadimnjavanje voćnjaka, koja je jedna od mera zaštite.

– To sada nije rešenje koje će pomoći kajsiji. Druga opcija je da, ako se formira led oko cvetova, delimično će poslužiti kao izolacija i štitiće kajsiju, ali samo do temperature od -1 do – 2 stepena. Orošavanje voćnjaka, kako bi se stvorila veštačka ledena zaštita, na žalost je skupa mera. Nedostupna  je vlasnicima usitnjenih poseda – kaže Petrović.

Ledena izolacija služi da kajsija prebrodi eventualne, jake jutarnje mrazeve i „preživi“ do 8-9 sati ujutru. Petrović smatra da će obim štete zavisiti od toga da li će biti mraza i koliko će on biti jak. Druge voćne vrste pod snegom nešto su manje u opasnosti.

– Šljiva je, takođe, na udaru od noćas, kada je sneg počeo da pada. Ona će biti u opasnosti, ako se mraz zadrži nekoliko dana, jer je u fazi pred samo cvetanje, dok voćari koji imaju zasade jabuka, ne bi trebalo još da brinu. Jabuka još nije u opasnosti, jer nije u fazi kada može da pretrpi štete – tvrdi Petrović.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18