Насловна ВЕСТИ Какав је прокупац као грожђе, а какав као вино

Какав је прокупац као грожђе, а какав као вино

66

Прокупац је аутохтона сорта Србије. Осим код нас, где се углавном гаји у централној Србији, гаји се у Македонији, има је мање у Бугарској а спорадично се среће у Руској Федерацији. У нас има и бројне синониме: Црнка, Нишевка, Рскавац, Никодимка, Каменичарка, у Бугарској је зову Зарчин а у Македонији Скопско црно.

 Одрасли лист је средње величине или велики, цео или троделан. Цвет је хермафродитан, грозд је средње величине, ређе велики, цилиндрично купастог облика и средње збијености. Маса грозда варира од 130 до 300 грама. Бобица је средње крупна, дебеле покожице тамноплаве боје,са многим тачкицама и обилним пепељком, израженог пупка. Мезокарп је сочан без мириса и пријатног укуса.

Када се говори о агробиолошким особинама треба нагласити да је чокот  средње бујности или бујан са усправно растућим ластарима. Грожђе сазрева позно, између ИИИ и ИВ епохе. Приносна је сорта, даје 15-20 т/ха грожђа. Зато захтева кратку резидбу, тј. кондире на 2-3 окца. При мешовитој резидби чокот се знатно исцрпљује и вегетативно брзо ослаби. Погодни су узгојни облици на којима се може применити кратка резидба, а што се тиче земљишта воли пропусна, растресита, каменито-шљунковита и умерено плодна земљишта. Има добар афинитет са лозним подлогама, веома је осетљив на пламењачу, а добре је отпорности на сиву плесан. Иначе слабо подноси ниске зимске температуре па окца измрзавају на  -16 степени.

Карактеристике шире и вина су:

– Шира је безбојна и пријатног укуса и мириса

-Садржи 18-22 % шећера и 6-8 г/л укупних киселина

– Вино је хармонично и питко

– Од грожђа Прокупца производе се квалитетна црвена или розе вина, која се одликују воћним карактером. Углавном се срећу тонови ситног бобичавог воћа или црвеног коштичавог воћа

-Прокупац има висок садржај танина па и вина имају изражену трпкост о чему треба водити рачуна у технологији производње.

У Србији је признат већи број клонова сорте Прокупац.

-ПР 2 – клон има крупан грозд, масе до 250 г. У шири накупља до 23 % шећера и 7 г/л укупних киселина. Приносан је клон.

-ПР 8 – грозд је средње крупан, у шири накупи 19 % шећера и 6,5 г/л укупних киселина.

-ПР 10 – има збијен грозд масе 194 г. Бобице обилно посуте пепељком, са високим учешћм покожице у бобици 5,53 %. У шири накупља 17 % шечера и 8 г/л укупних киселина. Приносан клон који сазрева неколко дана касније у односу на остале клонове.

-ПР 19 – клон признат 2015. год. Грозд збијен, масе 188 г. има висок потенцијал накупљања шечера у шири 22,05 % уз средњи ниво киселина 6,22 г/л.

Прокупац свакако има свој привредни значај, грожђе се користи за справљање црвених и розе вина квалитетних и висококвалитетних категорија, као и за производњу дестилата за производњу лозоваче и вињака.

Пише: Весна Васић, ПССС Србије