Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Kako bundevu spakovati u tegle?

Kako bundevu spakovati u tegle?

376

Bundeva potiče iz Meksika, a zahvaljujući španskim osvajačima, preneta je iz Amerike u Evropu. Veruje se da je najstarija gajena kultura. Semenke bundeve koje potiču iz perioda između 7.000 i 5.500 godina pre nove ere pronađene su prilikom arheoloških iskopavanja. U staroj Grčkoj i Rimu pravile su se pomade od bundevinog semena i maslinovog ulja, a žene su je koristile za negu kože.

Piše: Biljana Nenković

Kod nas bundeva predstavlja simbol plodnosti i tradicije. U Kikindi je tikva ludaja toliko značajna da ima i svoj praznik. A što je najvažnije, kao namirnica je izuzetno zdrava i lekovita. U njoj je čak šest puta više vitamina od jabuke i cvekle. Bogata je vitaminima A, C i vitaminima B grupe, kao i gvožđem, a novija istraživanja potvrđuju da ima i antikancerogeno dejstvo.

Bundeve stižu u kasnu jesen i spadaju u grupu plodova koji se među poslednjima beru s njiva. Poznato je da mogu dugo da traju i da se koriste sveže tokom cele zime, samo je pitanje načina kako ih sačuvati. Uzgajivači kažu da je važno bundeve obrati pre nego što se naprave posekotine i modrice. Ove povrede mogu da budu put različitim mikroorganizmima koji izazivaju trulež. Bitno je prilikom berbe ostaviti stabljiku od 3 do 4 cm. Čuvati ih na hladnom, suvom i dobro provetrenom mestu, na temperaturi od 10 do 12 stepeni. Ne bi smele da se skladište u blizini jabuka, krušaka ili drugog voća koje dozreva. Zrelo voće oslobađa etilen, gas koji može da bude štetan za tikve. Ukoliko se pravilno čuvaju, mogu da se održe sveže i dobre za upotrebu i do 6 meseci.

Ako nemate uslove da čuvate sveže tikve, možete ih pretvoriti u zimnicu. Pitanje je samo kako bundevu od dva – tri kilograma spakovati u tegle?

Posle ovog, sledi pitanje – da li ste probali turšiju od bundeve? Ukiseljena bundeva je podjednako ukusna i odličan je prilog uz jela sa mesom.

Turšija sa bundevom

Sastojci:

1,25 kg bundeve

50 g soli

sveža zelena paprika

2 manje glavice luka

250 g šećera

2,2 dl sirćeta

2 kašičice semena slačice

kašičica bibera,

kašičica semena celera.

Priprema: Bundevu očistite, iseckajte na kockice, preručite u veću posudu, dodajte očišćenu i na trake isečenu papriku, luk isečen na kolutiće. Sipajte so i ostavite da stoji najmanje 2 sata, kako bi povrće pustilo sokove. Povremeno promešajte. Dodajte šećer, sirće, seme slačice i celera i biber. Kuvajte do vrenja. Kada tečnost proključa, skinite s vatre, procedite, poklopite i ostavite da stoji još 2 sata i ponovo stavite da se kuva. Kada masa proključa, smanjite temperaturu i kuvajte 5 minuta, skinite s ringle, sačekajte da se malo ohladi pa punite čiste staklene tegle, ali nikako do vrha. Čistom krpom obrišite vrhove tegli, hermetički ih zatvorite, poređajte u posudu dopola napunjenu tek proključalom vodom i kuvajte 10 minuta. Izvadite iz vode, sačekajte da se sasvim ohladi i čuvajte na hladnom, suvom mestu.

Bundeva u zamrzivaču

Uprkos tome što bundeva spada u namirnice koje se najduže mogu čuvati sveže u domaćim uslovima, ima onih koje više vole da je stave u zamrzivač. Ovaj način čuvanja je odličan, jer bundeve u zamrzivaču neće izgubiti na kvalitetu i ukusu. Bundevu treba oljuštiti, naseći, očistiti od semenki i podeliti u kese na količine potrebne za jednu upotrebu.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us