Kako da uočite sivu trulež salate? Gde najčešće počinje zaraza?

Parazitira salatu u svim fazama razvoja, kao i tokom skladištenja i transporta. Prvi simptomi se uočavaju na starijim biljkama u vidu vodenastih pega u osnovi lista. One brzo postaju hlorotične i prekrivene sivom micelijom. Zaraza često počinje sa mesta oštećenja listova. Jako napadnute biljke zaražavaju i bakterije te se unutrašnji listovi pretvaraju u sluzastu masu. Gljiva se održava u zemljištu i zaraženim biljnim ostacima. Pogoduju joj visoka vlažnost i temperatura pa se zaraza brzo širi posebno u zatvorenom prostoru.

Regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta u zaštićenom prostoru predstavlja osnovnu meru sprečavanja pojave sive truleži. Tokom prohladnih i oblačnih dana smanjiti zalivanje i tako sniziti vlažnost vazduha i zemljišta, uz istovremeno intenzivno provetravanje. Ukoliko dođe do zaraze, potrebno je ukloniti obolele biljke. Ako je zaštita hemijskim preparatima neizbežna, voditi računa o broju tretiranja istom aktivnom materijom zbog brzog razvoja rezistentnosti gljive, kombinovati preparate različitog mehanizma delovanja i poštovati preporuke o maksimalnom broju tretiranja jednom aktivnom materijom. U našoj zemlji od hemijskih sredstava registrovani su fungicidi na bazi fenheksamida, ciprodinila+fludioksonila, pentiopirada, boskalida+piraklostrobina.

Piše: Mast. inž. Cvetković Gordana, PSS služba u Nišu

Foto: greenhousecanada.com

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime