KAKO DA ZAŠTITITE PASULj OD ŽIŠKA: Zamrzivač kao najbolji insekticid

Pasuljev žižak (Acanthoscelides obtectus) velika je štetočina pasulja, a s nešto manje apetita napada i druge mahunarke. U našoj zemlji se pojavio tek posle Prvog svetskog rata. Ova štetočina, u narodu poznata i kao gagrica, veliki je svetski putnik malih dimenzija. Kao i mnoge druge vrste, ova bubica veoma se dobro snalazi u uslovima koje ljudi prilagođavaju svojim potrebama. Tako je čest slučaj da pasuljevog žiška zateknete u svojoj ostavi ili polici u tegli s pasuljem, čak i tamo gde nema prozora i otvora i mogućnosti da se kroz njih useli.

 U Evropu je stigao prateći puteve trgovaca iz Srednje i Južne Amerike. Pasuljev žižak je mali tvrdokrilac s izraženom rilicom, dugačak oko četiri milimetra, sivkasto-braonkaste boje. Životni ciklus ove štetočine ima tri faze. Posle parenja, ženke na zrna pasulja polažu oko 80 jaja, iz kojih se razvijaju pokretne larvice. One se ubušuju u zrno i u njemu završavaju razviće i preobražaj iz jedne razvojne faze u drugu. Da bi se od jajeta razvila odrasla jedinka, treba oko mesec dana.

U čuvanju malih ili velikih količina ove mahunarke u kućnim uslovima veliki problem predstavlja činjenica da ovaj insekt u zrna ulazi još na polju i s njima se unosi u špajz, ostavu. Ima tri do četiri generacije u godini, a štetu prave larve koje se lako prebacuju iz jednog u drugo zrno. Desi se da zbog nepažnje ošteti i polovinu zrna.

Primarna zaštita od ove štetočine je u polju, u vreme kada mahune počnu da sazrevaju. Odrasli insekti su dobri letači i nije im problem da se prebace s jedne na drugu parcelu, čak i na veliku udaljenost. Ali, to ne znači da se od njega ne mogu braniti i domaćice. Oštećena zrna, odnosno ona s prozorčićima, nisu upotrebljiva. Zbog toga je potrebno da se preventivom spreči širenje ove štetočine i prelazak iz zaraženog u zdravo zrno. Za ovu zaštitu nisu potrebni nikakvi hemijski preparati. Štaviše, oni su zabranjeni. Dovoljno je da se svaki kupljeni kilogram pasulja, ma koliko izgledao zdrav, prvo prebere, a zatim prebaci u plastičnu vrećicu, zatvori i odloži u zamrzivač na dva-tri dana. Niske temperature će garantovano uništiti sve razvojne stadijume ove štetočine. Savet je da se takav pasulj odmah preruči u teglu i dobro pričvrsti poklopac. Tako upakovan može da se čuva više meseci, bez bojazni da će se ponovo „užižiti“.

               Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno