Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ КАКО ДА ЗАШТИТИТЕ ПАСУЉ ОД ЖИШКА: Замрзивач као најбољи инсектицид

КАКО ДА ЗАШТИТИТЕ ПАСУЉ ОД ЖИШКА: Замрзивач као најбољи инсектицид

126

Пасуљев жижак (Acanthoscelides obtectus) велика је штеточина пасуља, а с нешто мање апетита напада и друге махунарке. У нашој земљи се појавио тек после Првог светског рата. Ова штеточина, у народу позната и као гагрица, велики је светски путник малих димензија. Као и многе друге врсте, ова бубица веома се добро сналази у условима које људи прилагођавају својим потребама. Тако је чест случај да пасуљевог жишка затекнете у својој остави или полици у тегли с пасуљем, чак и тамо где нема прозора и отвора и могућности да се кроз њих усели.

 У Европу је стигао пратећи путеве трговаца из Средње и Јужне Америке. Пасуљев жижак је мали тврдокрилац с израженом рилицом, дугачак око четири милиметра, сивкасто-браонкасте боје. Животни циклус ове штеточине има три фазе. После парења, женке на зрна пасуља полажу око 80 јаја, из којих се развијају покретне ларвице. Оне се убушују у зрно и у њему завршавају развиће и преображај из једне развојне фазе у другу. Да би се од јајета развила одрасла јединка, треба око месец дана.

У чувању малих или великих количина ове махунарке у кућним условима велики проблем представља чињеница да овај инсект у зрна улази још на пољу и с њима се уноси у шпајз, оставу. Има три до четири генерације у години, а штету праве ларве које се лако пребацују из једног у друго зрно. Деси се да због непажње оштети и половину зрна.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us