Kako dobiti rumene jabuke

Proizvođači koji žele kvalitetne plodove jabuke i natprosečan prinos ne bi smeli da preskoče folijarnu prihranu kalcijumom i fosforom. Prihrana preko lista kalcijumom manje-više je poznata, ali je pravi potez đubrenje preko lista fosforom. Naime, prvi efekat koji se postiže folijarnom prihranom, pre svega fosforom, jeste dobijanje intenzivnije crvene boje plodova. Kada je u pitanju crvena boja kod jabuka postoji još jedan metod. Vešt manevar sa zaštitnim mrežama i hlađenjem voćnjaka pomoći će u ovoj misiji. Pravo vreme za rešavanje ovog problema je – 20 dana pre berbe.

Mreže se koriste kao zaštita od grada, ali su efikasnije kada je u pitanju zaštita od ožegotina. Kada prođe opasnost od ožegotina, mreže se sklanjaju i tako se voćnjak noću više hladi. Još je efikasnije ako postoji sistem za orošavanje i dodatno, za četiri do pet stepeni, ohlade se plodovi. Jabuke koje preko noći hladimo, ujutru su crvenije.

Briga o koži jabuke takođe je važna, jer na modernom tržištu cenu i potražnju određuje češće izgled nego kvalitet. Jabuka, kao i ljudi ima kožu, a kao što je poznato, žene više od muškaraca, brinu o izgledu kože, te u proizvodnji jabuka treba preuzeti deo tog iskustva.

Intenzivno se u svetu radi na kozmetici pokožice jabuke – najviše preventivno, i to upotrebom gline. Ona je mleveni kvalitetni zeolit. U pitanju je, dakle, čista zemlja. Potrebno je pet kilograma po hektaru po svakom tretmanu. Glina prekrije plod i kap vode kad padne, ona klizi po koži. Ako plod ostane mokar, koža jednostavno pukne i nastaje rana. Rana zaraste, ali ostane fleka. Iskustva iz novijeg tržišnog poslovanja nam govore da niko neće da kupi jabuku sa flekom. Sličan efekat zaštite ima sumpor, ali njega možemo upotrebiti najviše dva-tri puta, jer u kombinaciji sa nekim pesticidima on može da spali listove, čak i kožu na plodu.

On navodi da se u lečenju pokožice ploda najviše upotrebljavaju giberlini. U pitanju su hormoni koje biljka sama stvara i njih upotrebljavamo u šest različitih termina. Počinjemo već kod zelenih pupova, jer tada vlažno vreme i niske temperature mogu da naštete koži ploda, drugi put početkom cvetanja, a treći u fazi precvetavanja. Sve sorte valja tretirati tri puta.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18