Kako kupe šljive u Ramaći?

Šljive u Šumadiji uveliko se stavljaju u kace. Kakvi plodovi zaslužuju da se stave u kace za fermentaciju i da se u kazanu za pečenje pretoče u rakiju, govori Nikola Tanasijević, vlasnik porodičnog podruma iz Ramaće kod Kragujevca, koji se pridržava tradicionalnih metoda. Kaže da je najbitnije da šljiva bude tehnološki zrela sto posto.

– Prva dva puta ulazio u voćnjak i potkupljamo samo ono što je na zemlji. Dakle, opale plodove, zrele, ali zdrave i čiste. Ne diramo ništa na granama. Treći put se samo jednom, eventualno dva puta  protrese stablo da same opadnu šljive i odmah ih kupimo. Četvrti put sve čistimo sa stabla. Međutim, kod nekih sorti, kao što je čačanska lepotica, potkupljamo i osam puta – kaže Nikola Tanasijević.

U porodičnom podrumu Tanasijević sa porodicom pravi rakiju „Dar visova“. Dobila je ime zbog brdovitog venca Ramaćki visovi, na obroncima Rudnika, u selu Ramaća. Šljivici se nalaze na 550 meatara nadmorske visine i na četiri hektara zasađeno je 2.200 stabala.

– Gajimo čačansku lepoticu, čačansku rodnu, stenlej i naravno, našu autohtonu crvenu ranku. Od početka smo se opredelili da to bude tradicionalna proizvodnja i zbog toga svaki plod ručno skupljamo i pazimo da je šljiva koji stavljamo u kacu kvalitetna i pre svega potpuno zrela. Porodične destilerije moraju da imaju kace za fermentaciju različitih veličina, zbog više potkupljanja. Šljiva se odmah zatvara najlonom i španerima i fermenitše oko 21 dan. Kace se nalaze u prostoriji u kojoj temperatura ne prelazi 27 stepeni – dodaje Nikola.

On ne koristi ni enzime, ni kvasce u fermentaciji, jer poštuje stari način proizvodnje rakije, a to znači pridržavati se te metode u osnovi.

 -Imamo neke detalje ovog procesa, koji nas razlikuju od drugih, ali to je porodična tajna – kaže Tanasijević.

On je zadovoljan ovogodišnjim rodom i kvalitetom šljive, uprkos gradu, nepogodama i vremenskim prilikama, koje su ove godine bile po svemu neuobičajene.

– Sve je krenulo ranije ove godine. Berba je završena tri nedelje ranije u odnosu na prethodne godine. Mi ne prodajemo šljivu u konzum, već sve ide u rakiju zbog čega smo pošteđeni brige oko cene. Ove godine smo počeli i jedan deo roda da pretvaramo u džem, da probamo i vidimo kakvu prođu ima slatka zimnica na sajmovima i bazarima – kaže Tanasijević.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18