Насловна НАЈАВЕ КАКО ОЧУВАТИ И ПОВЕЋАТИ ПЛОДНОСТ ЗЕМЉИШТА: Зелено ђубриво добра замена за стајњак

КАКО ОЧУВАТИ И ПОВЕЋАТИ ПЛОДНОСТ ЗЕМЉИШТА: Зелено ђубриво добра замена за стајњак

96

Пише: Светлана Мујановић

Многобројна испитивања показала су да су наше оранице све сиромашније органском материјом. Чак и у најплоднијој Војводини нема више парцела са земљиштем из прве класе, а без тла, богатог хумусом, нема ни високог и квалитетног приноса.

Како је стајњака све мање, пољопривредници проналазе друге изворе органске материје. Једна од таквих замена су биљке за зеленишно ђубрење, назване заједничким именом – сидерати. Зеленишно ђубрење представља важну меру у циљу очувања оптималних физичких особина земљишта и повећања његове плодности. Корист од сидератних биљака, посејаних једне године, одражава се на принос у наредне две вегетације. Појавом нових праваца у биљној производњи, као што је одржива пољопривреда, а посебно органска производња, које заговарају узгој биљака без употребе минералних ђубрива, зеленишно ђубрење све више добија на значају.

Сидерати помажу земљишту и биљкама

Биљке сиредати имају способност да очувају оптималме физичке особине земљишта и повећају му плодност јер га обогаћују органском материјом, побољшавају му биолошку активност, а из њега користе теже приступачна хранива и „преводе“ их у облике које све остале биљке могу лако да усвоје. На тежим земљиштима поправљају биолошку дренажу, а на лакшим повећавају капацитет тла за воду, утичу на педохигијену. Робусном и густом надземном масом стварају неповољне услове за раст корова те тако, посредно, имају и хербицидни ефекат. Уз то, спречавају исушивање земљишта током лета, смањују потребу за додавањем ђубрива, а код лакших земљишта задржавају влагу и штите тло од ерозије.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us