Насловна РАЗНО Kako odabrati sorte krompira?

Kako odabrati sorte krompira?

429

Postoje različite vrste krompira, koje su rezultat nekoliko vekova selektivnog uzgoja. Po boji kore krompiri se dele na bele, crvene i žute. Druga podela je prema dužini vegetacije, pa se tako razlikuju rane sorte (od 60 do 80 dana) poput Kleopatre i Jerle (Jaerla), srednje rane sorte (od 80 do 100 dana) kao što je Monalisa, srednje kasne (od 100 do 120 dana) u koje spadaju Desire i Kondor, i kasne sorte (do 150 dana) poput Agrije. Sorte s ranom vegetacijom se uglavnom koriste kao sveže povrće, dok se kasne vrste ostavljaju na čuvanje.

Prema načinu upotrebe krompira, razlikujemo stone, koje se koriste u ishrani, industrijske, koje sadrže 18% i više skroba, stočne, i univerzalne sorte. Iako se u svetu gaji preko 5.000 različitih vrsta i sorti krompira, izdvajamo neke od najrasprostranjenijih.

Anais

Spada u najranije vrste krompira koje su dostupne na tržištu, tako da se često karakteriše kao najpopularniji prolećni i letnji krompir u Evropi. Krompiri ove sorte su tvrdi, okruglog ili ovalnog oblika, a kora i meso im je žute boje.

Tiamo

Ova sorta pripada ranim vrstama krompira, sa dužinom vegetacije od 90 dana. Krtole su duguljaste i ovalne, s crvenom korom i mesom žute boje. U pitanju je krompir vlažne, voštane strukture, koji je i prilično tvrd. Obično se jede kao mladi krompir i pogodan je za kuvanje i pečenje.

Red Scarlet

Još jedna rana sorta koja se jede kao mladi krompir i veoma je rasprostranjena u našim predelima. Daje dobre prinose, a krtole su duguljaste, ovalne i imaju crvenu koru, sa žutim mesom. Pogodan je za kuvanje i s korom, a često se i upotrebljava za pravljenje krompir salate.

Jaerla

Pripada ranim vrstama krompira, te se neretko kupuje i kao mladi krompir. Odlikuju je krupne, okrugle krtole sa žutom korom i svetložutim mesom. U pitanju je veoma prinosna sorta, koja dobro podnosi mraz, s niskim do veoma niskim sadržajem suve materije.

Kleopatra

U pitanju je rana sorta krompira, s krtolama koje su ovalnog oblika i bledožutog mesa. Biljka ove sorte ima svetle, crveno-ljubičaste cvetove. Veoma je pogodna za preradu u čips i pomfrit.

Monalisa

Pripada srednje ranim vrstama. Krtole su duge, ovalne i glatke, a meso žuto. Često se upotrebljava, jer je pogodna za pečenje u rerni ili kao dodatak salatama.

Liseta

Spada u srednje rane sorte, s vegetativnim periodom od 95 do 100 dana. Krtole su krupnije, ovalne i duguljaste, sa svetložutom korom i mesom. Obično se javlja 12 krtola po biljci, a pogodna je za uzgajanje na raznim podnebljima, jer dobro podnosi sve vremenske uslove i sušu. S obzirom na voštanu, vlažnu strukturu i prilično tvrdo meso, posebno je pogodna vrsta za pečenje u pećnici i pravljenje pomfrita. Takođe, može i da se duže čuva za zimnicu.

Desire

Desire spada u srednje kasne sorte i veoma je adaptivna. Krtole su ovalne, dugačke, s korom crvenkaste boje, dok je meso svetložuto. Veoma otporna na sušne uslove. Često se koristi za kuvanje, pečenje i pravljenje pomfrita.

Dido

Srednje kasna sorta, vegetativnog perioda od 110 do 115 dana. Krtole su krupnije, okruglog ili ovalnog oblika, s mesom bele boje. Prinos mu je prilično velik, a koristan je za dugo čuvanje i svežu potrošnju. Ne raskuvava se i ne menja boju nakon kuvanja, a dobar je i za pečenje.

Romano

Pripada srednje kasnim sortama. Odlikuje ga crvena boja kore, a meso mu je belo, s velikim krtolama, okruglog ili ovalnog oblika. Ima široku primenu u ishrani, te je pogodna i za kuvanje, pečenje, pravljenje pomfrita i čipsa. Može i da se čuva za zimnicu.

Margarita

U pitanju je srednje kasna sorta, koja se uglavnom koristi za svežu upotrebu, ali se i dobro skladišti. Ova sorta ima visok prinos, sa u proseku deset krtola po biljci, ovalnog oblika, sa svetložutom korom. Pogodan je za kuvanje, a meso ne menja boju nakon što se skuva.

Kondor

Krtole sorte Kondor su velike, ovalne i duguljaste, s crvenom korom i bledožutim mesom. Veoma je pogodna za pečenje i kuvanje, a koristi se i za industrijsku preradu.

Agrija

Spada u kasne sorte, s krtolama koje su duguljastog i ovalnog oblika. Kora i meso su žute boje. Koristi se u ishrani, kao i u industrijskoj upotrebi.

R.D.J.

Foto: Dobro jutro