Kako odvratiti glodare i divljač

U decembru sneg obično prekrije njive, vegetacija je u mirovanju ali ipak ima radova koji se u ovom mesecu moraju završiti. Ovih dana se završava zimsko oranje i, u zavisnosti od vremena i temperature, zemljište se đubri stajnjakom, uglavnom ozimi usevi kroz faze prihrane useva.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, tokom decembra se može nastaviti sadnja voća. Voćke koje su posađene tokom jeseni, mogu se nagrnuti zemljom kako ne bi došlo do oštećenja korena, a ujedno se i štite od napada divljih životinja. Takođe, valja obratiti pažnju na prisustvo glodara. Ukoliko je zima jača, napadi divljači su izvesni i to srna, zečeva i neki drugih glodara.

Pregled useva i skladišta

Najveći problem prave zečevi koji glođu koru mladih voćaka. Što se tiče visoke divljači, poput jelena i srna, oni grizu mlade grančice i hrane se njima. Mlade voćke i sadnice mogu se štititi mehanički postavljanjem ograde od pletiva i omotavanjem stabla biološkim materijalima, slamom, kukuruzovinom i slično.

Zaštita stabala hemijskim sredstvima obavlja se prskanjem ili premazivanjem mladih voćaka, sa ciljem da deluju odbijajuće, a u tu svrhu mogu se koristiti materije na bazi karbolineuma ili na bazi sumpora.

Tokom decembra se može izvršiti i pregled uskladištenog voća, a ujedno treba odstraniti plodove koje je zahvatila trulež. Ovih dana se može saditi i okopavati vinova loza, a u vinogradima se dodaju stajnjak i mineralna đubriva. U decembru je takođe dobro saditi mladice drveća koje rano cveta.

U decembru valja i pregledati već zasejane useve povrća, recimo krompira, luka i dr., kao i izvršiti inspekciju skladišta i ukloniti plodove sa simptomima truleži. Tokom ovog meseca deo povrća može se posejati napolju, a deo u zatvorenim prostorima koji u ovom delu godine u većini slučajeva moraju biti grejani. Ukoliko zatvoren prostor ima mogućnost grejanja upravo ta prednost će odlučiti o izboru kultura, a ujedno se dobija i rana prolećna berba povrća kada su i cene na tržištu najbolje.

Setva zimskih salata

Zatvoreni prostori za proizvodnju daju mogućnost da se nastavi vegetacija raznih kultura. Decembar karakterišu kratki dani, sa malom količinom dnevne svetlosti pa se mogu saditi povrtarske vrste koje dobro podnose hladnoću i niču i na nižim temperaturama. Tu spadaju rane sorte povrća, cveća, začinskog i lekovitog bilja. Tokom decembra se obavlja setva različitih vrsta zimskih salata kao što su rukola, zelena salata, grašak, spanać, crveni luk iz semena, rotkvice, zimska blitva itd, a najčešće se biraju salata, crveni luk i spanać.

Salata je bogata različitim vitaminima i mineralima, u zimskom periodu nema velike potrebe za vodom, a odgovara joj rastresito zemljište. Najčešće se sade puterica i kristalka, jer lako pronalaze kupce, a vegetaciju završavaju za 50 do 60 dana, što znači da se nakon salate brzo može nastaviti sa gajenjem drugih kultura.

Spanać takođe ima kratku vegetaciju od 30 do 60 dana i ima bogat sastav minerala, a gajenje u plastenicima je rentabilno, jer dolazi kao međuusev i dobro podnosi niske temperature.

Crveni luk za berbu stiže za otprilike 90 dana nakon sadnje. Veoma je osetljiv na gajenje u monokulturi, a dobra je pretkulura za papriku i paradajz.

Piše: Aleksandar Zdravković

dipl. inž. zaštite bilja, PSSS Kosovska Mitrovica

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18