Насловна ВЕСТИ1 Како препознати органски производ

Како препознати органски производ

220

Уколико је домаћи органски производ произведен у складу са стандардима органске производње на видљивом месту, мора да има истакнут национални знак са јасним и видљивим натписом.

Удружење „Сербија органика” обавештава потрошаче да органске пољопривредне производе најчешће не могу да разликују визуелно и да је ово једна од најчешћих дилема.

Црвљиве јабуке и квргаво воће јесу честа заблуда потрошача, коју неретко пласирају и неки пољопривредни произвођачи – наводе у овом удружењу и објашњавају да такви производи углавном немају везе са органским, већ би се пре могло рећи да су то запуштени, а у најгорем случају и погрешно третирани пољопривредни производи (у погрешно време или са погрешним пестицидима, као и неадекватним дозама).

Како истичу, органски производи често изгледају репрезентативно (величина, боја), мада ово зависи и од многих других услова, рецимо природних и климатских  услова… Мирис и укус су им често интензивнији због повећаног садржаја неких материја, као и због коришћења локалних, аутохтоних сорти које имају такве карактеристике, а које су пожељне у органској производњи.

Извор: Политика

Фото: Pixabay