Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Kako proizvesti kvalitetan rasad ranog kupusa

Kako proizvesti kvalitetan rasad ranog kupusa

2145

Bez dobre, tople leje nema ni proizvodnje ranog kupusa. Setva u ovim lejama najčešće se obavlja krajem januara ili početkom februara, odnosno oko 40 dana pre rasađivanja rasada na otvoreno polje. Ukoliko se, prema rečima Zorana Lazarova, savetodavca za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, planira pikiranje rasada, onda se setva obavlja najčešće u drugoj polovini februara meseca. Za proizvodnju kvalitetnog rasada ranog kupusa neophodna je posvećenost i pažnja u samom poslu kao i poštovanje i redosled određenih koraka tokom procesa proizvodnje.

Pre same setve neophodno je izabrati visokokvalitetno i zdravstveno bezbedno seme. Takođe, je veoma bitno da izabrano seme odgovara po svojim osobinama podneblju u kojem će se uzgajati i vremenu uzgoja (rani srednji ili kasni).

– Leje za setvu moraju biti dobro pripremljene, a to podrazumeva da zemljište od kojeg se one prave bude bogato hranljivim sastojcima, mrvičaste strukture sa dobrim vodnim i vazdušnim režimom (dobro drenirano) – ističe Lazarov i dodaje – da je, takođe, značajan i položaj samih leja i zato ih gotovo uvek  treba postavljati na sunčanim i dobro prosvetljenim stranama, koje su uvek zaštićene od hladnih vetrova.

– Za proizvodnju dobrog rasada – naglašava Lazarov – koristi se kvalitetan supstrat koji sadrži potrebne hranljive materije. Takođe je moguće napraviti i sopstveni supstrat, koji najčešće predstavlja mešavinu komposta  (40 – 50%), treseta (10 – 20 %), baštenske zemlje ili zemlje sa ledina (20 – 30%), peska (20 – 25% ) i kombinovanog mineralnog đubriva NPK 15:15 :15 ( 2 – 3%). Prilikom pripreme treba voditi računa da smeša bude dobro izmešana, prosejana od grubljih struktura i dezinfikovana. 

– Setvu semena u leje treba obaviti na odgovarajućoj dubini u proseku (oko 0,5 cm). Dubina setve je veoma bitna, kako bi seme u što kraćem roku i u što većem procentu niklo. Pre svega treba poštovati uputstva svakog proizvođača koja postoje na samom pakovanju semena – kaže vranjski savetodavac i poručuje povrtarima da je prilikom proizvodnje rasada neophodno obezbediti dovoljno svetlosti, pre svega prirodne, ako ima potrebe ugraditi u prostor za proizvodnju rasada i izvore veštačke svetlosti jer svetlost ima značajnu ulogu za normalan rast i razvoj biljaka.

Gordana Nastić