Kako razlikovati pravo maslinovo ulje od falsifikata

Maslinovo ulje je jedan od najfalsifikovanijih proizvoda, ali i dalje mali broj potrošača zna da razlikuje prirodno od mešavine različitih ulja u koje je dodata zelena boja, prenosi portal „Poslovni”.

Ovo je posebno karakteristično za najskuplje ekstradevičansko ulje. Kako se ističe, zelena boja ovog ulja ništa ne znači jer će i mešavina suncokretovog ili sojinog ulja s maslinovim poprimiti ovu boju, ali će promeniti i miris i ukus. Zato se navodi da je čulo ukusa najvažnije prilikom raspoznavanja šta je pravo, a šta lažno ekstradevičansko ulje.

Savet je da se ovo proveri pomoću jednostavne metode – potrebno je maslinovo ulje sipati u staklenu čašu za žestoka pića. Jednom rukom treba preklopiti čašicu, a drugom je držati bar jedan minut da bi se ulje zagrejalo i potom pomirisati. Ako se oseti miris voća, bilja, povrća ili orašastih plodova – npr. paradajza ili badema – ili intenzivan miris poput rukole, znači da je reč o kvalitetnom i čistom ulju. S druge strane, navode poznavaoci, ako miris podseća na vosak, vino, odnosno sirće, ili je neutralan, to ukazuje da je u boci mešavina, tj. da nije prirodno maslinovo ulje.

Kako se navodi na sajtu „Centar zdravlja”, ako malo ulja nakratko zadržite u ustima, a potom ga progutate i osetite intenzivan ukus bilja, to znači da je ulje čisto. Ukoliko se i malo zakašljete, to je takođe dobar znak da proizvođač ne podvaljuje i da zaista prodaje kvalitetno i čisto ekstradevičansko ulje jer je ono gorko i nadražuje grlo.

Stručnjaci napominju i da se danas na globalnom tržištu prodaju velike količine lažnog ili pomešanog maslinovog ulja, tako da ga treba kupovati od proverenih proizvođača, a u slučaju kupovine domaćih proizvoda savetuju potrošačima da ga prvo isprobaju. Pravo maslinovo ulje uvek treba čuvati u tamnim staklenim bocama na tamnom i hladnom mestu.

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime