Насловна ВЕСТИ Како разликовати право маслиново уље од фалсификата

Како разликовати право маслиново уље од фалсификата

30

Маслиново уље је један од најфалсификованијих производа, али и даље мали број потрошача зна да разликује природно од мешавине различитих уља у које је додата зелена боја, преноси портал „Пословни”.

Ово је посебно карактеристично за најскупље екстрадевичанско уље. Како се истиче, зелена боја овог уља ништа не значи јер ће и мешавина сунцокретовог или сојиног уља с маслиновим попримити ову боју, али ће променити и мирис и укус. Зато се наводи да је чуло укуса најважније приликом распознавања шта је право, а шта лажно екстрадевичанско уље.

Савет је да се ово провери помоћу једноставне методе – потребно је маслиново уље сипати у стаклену чашу за жестока пића. Једном руком треба преклопити чашицу, а другом је држати бар један минут да би се уље загрејало и потом помирисати. Ако се осети мирис воћа, биља, поврћа или орашастих плодова – нпр. парадајза или бадема – или интензиван мирис попут руколе, значи да је реч о квалитетном и чистом уљу. С друге стране, наводе познаваоци, ако мирис подсећа на восак, вино, односно сирће, или је неутралан, то указује да је у боци мешавина, тј. да није природно маслиново уље.

Како се наводи на сајту „Центар здравља”, ако мало уља накратко задржите у устима, а потом га прогутате и осетите интензиван укус биља, то значи да је уље чисто. Уколико се и мало закашљете, то је такође добар знак да произвођач не подваљује и да заиста продаје квалитетно и чисто екстрадевичанско уље јер је оно горко и надражује грло.

Стручњаци напомињу и да се данас на глобалном тржишту продају велике количине лажног или помешаног маслиновог уља, тако да га треба куповати од проверених произвођача, а у случају куповине домаћих производа саветују потрошачима да га прво испробају. Право маслиново уље увек треба чувати у тамним стакленим боцама на тамном и хладном месту.

Фото: Pixabay