Kako „rum babe“ pravi Ruskinja?

Ruskinja Natalija Stanković doselila se iz Moskve u Kragujevac prošlog decembra sa suprugom Mirkom i već je uspela Šumadince da osvoji svojim specijalitetima. Od ruke joj ide pravljenje kolača „rum baba“, koji se kod nas retko mesi.

Natalija kaže da u Rusiji domaćice ovaj kolač često spremaju i da je podjednako tradicionalan slatkiš u svakodnevnoj kuhinji, kao i u ostalim evropskim zemljama.

– Sprema se testo sa kvascem i kada se ispeče preliva se sa sirupom u kome je rum. Potom se stavlja, mi kažemo „komadka“, a to je preliv od prah šećera. Kolač je zasitan i sočan. Kada sam došla u Kragujevac retki su čuli za njega. Izgovor je bio da i ne vole rum naročito.  Ali kada sam ga prvi put napravila tanjir je za čas ostao prazan. Sada mi već komšinice i prijateljice traže recept, jer je za vas to nešto novo. U Rusiji se to sprema kao kod vas krofne ili pite, da se zasladi ručak -kaže Natalija.

Ova Ruskinja u rum babe obično ne stavlja suvo grožđe, kao što to rade u Italiji ili Francuskoj, ali ne spori da je i tako ukusan, pa u poneki doda da bi komšije i ukućani probali.  Evo i Natalijinog recepta:

Za testo:

  • 25 g putera
  • 250 g brašna
  • 50 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 100 ml mleka
  • korica limuna i pomorandže

Za preliv:

  • 600 ml vode
  • 350 g šećera
  • 50 ml ruma

Priprema:

Pomešati brašno, šećer i narendane korice limuna i pomorandže, dodati kvasac, jaja, mleko i omekšali puter. Zamesiti testo i ostaviti da nadođe. U podmazane kalupe staviti testo i ostaviti još pola sata. Narasle rum babe peći oko pola sata, dok ne dobiju lepu boju korice i ostaviti da se ohlade. Ko želi, u testo može da doda suvo grožđe natopljeno u rum.

Za sirup kuvati vodu i šećer 15 minuta, a nakon toga dodati rum i vanilu po želji. Ohlađene babe potapati u topao sirup, kako bi testo što više upilo sirupa i kako bi kolač nabubreo.  Bogato natopljene kolače ukrasiti sa prelivom od prah šećera, pomešanim sa limunovim sokom, kao za rozen tortu.

Danas se u kuhinjama širom sveta pravi u obliku mini kuglofa ili veće krofne. Natalija kaže da za pečenje rum baba mogu da posluže i kalupi za mafine.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18