Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Kako „rum babe“ pravi Ruskinja?

Kako „rum babe“ pravi Ruskinja?

222

Ruskinja Natalija Stanković doselila se iz Moskve u Kragujevac prošlog decembra sa suprugom Mirkom i već je uspela Šumadince da osvoji svojim specijalitetima. Od ruke joj ide pravljenje kolača „rum baba“, koji se kod nas retko mesi.

Natalija kaže da u Rusiji domaćice ovaj kolač često spremaju i da je podjednako tradicionalan slatkiš u svakodnevnoj kuhinji, kao i u ostalim evropskim zemljama.

– Sprema se testo sa kvascem i kada se ispeče preliva se sa sirupom u kome je rum. Potom se stavlja, mi kažemo „komadka“, a to je preliv od prah šećera. Kolač je zasitan i sočan. Kada sam došla u Kragujevac retki su čuli za njega. Izgovor je bio da i ne vole rum naročito.  Ali kada sam ga prvi put napravila tanjir je za čas ostao prazan. Sada mi već komšinice i prijateljice traže recept, jer je za vas to nešto novo. U Rusiji se to sprema kao kod vas krofne ili pite, da se zasladi ručak -kaže Natalija.

Ova Ruskinja u rum babe obično ne stavlja suvo grožđe, kao što to rade u Italiji ili Francuskoj, ali ne spori da je i tako ukusan, pa u poneki doda da bi komšije i ukućani probali.  Evo i Natalijinog recepta:

Za testo:

  • 25 g putera
  • 250 g brašna
  • 50 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 100 ml mleka
  • korica limuna i pomorandže

Za preliv:

  • 600 ml vode
  • 350 g šećera
  • 50 ml ruma

Priprema:

Pomešati brašno, šećer i narendane korice limuna i pomorandže, dodati kvasac, jaja, mleko i omekšali puter. Zamesiti testo i ostaviti da nadođe. U podmazane kalupe staviti testo i ostaviti još pola sata. Narasle rum babe peći oko pola sata, dok ne dobiju lepu boju korice i ostaviti da se ohlade. Ko želi, u testo može da doda suvo grožđe natopljeno u rum.

Za sirup kuvati vodu i šećer 15 minuta, a nakon toga dodati rum i vanilu po želji. Ohlađene babe potapati u topao sirup, kako bi testo što više upilo sirupa i kako bi kolač nabubreo.  Bogato natopljene kolače ukrasiti sa prelivom od prah šećera, pomešanim sa limunovim sokom, kao za rozen tortu.

Danas se u kuhinjama širom sveta pravi u obliku mini kuglofa ili veće krofne. Natalija kaže da za pečenje rum baba mogu da posluže i kalupi za mafine.

Tekst i foto: Biljana Nenković