Kako se izboriti s puževima u baštama

Mnogi ne znaju kako da se izbopre sa pravom najezdom puževa u baštama.

„Ne smemo zaboraviti da su puževi važan element eko sistema i da služe za ishranu drugim životinjskim vrstama“ rekao je Zoran Plemić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Puževi su hrana za parte, zmije, žabe, ježevi i neke vrste ptica.

U našim baštama možemo naći baštenskog puža, vinogradarskog puža, ali najveću štetu čine puževi golaći, koji su aktivni i hrane se noću.

Da bi se smanjile štete od puževa potrebno je veliko strpljenje. Oni se mogu uklanjati mehaničkim, biološkim i hemijskim sredstvima.

Mehaničko je ručno sakupljanje o odnošenje na druga staništa gde ne prave probleme.

Zatim odbijanje puževa mirisom jakih eteričnih ulja poput belog luka, komoračem, makom, ruzmarinom, timijanom, anisom, žalfijom, ricinusom oko leja.

„Mogu se postaviti mamci oko leja koji se stavljaju u kore od banana, citrusa. pa čak i pivo u tegli u koje mogu pasti puževi i tako da ih uništimo. Takođe je moguće postaviti mehaničke barijere poput pepela, pesak, piljevinu, soc od kafe i ljuske od jaja, da bi se puževima onemogućilo kretanje do leja. Pre toga se moraju leje očistiti“ zaključio je Plemić.

Ako želimo zdravu proizvodnju, nećemo koristi hemijske metode.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18