Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Kako se suši paradajz?

Kako se suši paradajz?

365

Najbolje se suši na suncu – što se u našim uslovima retko kada može uraditi jer je potrebno da deset dana neprekidno temperatura bude visoka i stabilna. Zato se najčešće suši  u šporetu ili u dehidratoru. Za ovu deliciju najbolji je šljivar koji ima puno „mesa“ i malo soka. Od dva kilograma svežeg paradajza dobije se oko 250ml sušenog. Dodaje se sveže mleveni crni biber ili šarena mešavina bibera, krupna morska so, suvo začinsko bilje – ruzmarin, origano, majčina dušica ili bosiljak – beli luk, hladno ceđeno maslinovo ili suncokretovo ulje.

Ako se suši u rerni, na pleh stavite pekarski papir i rasporedite paradajz, posolite, pobiberite i pospite sušenim bosiljkom ili origanom. Na svaki paradajz sipati po jednu kap maslinovog ulja. Rernu zagrejati do 60 stepeni i staviti pleh. Vrata rerne ostaviti malo otvorena kako bi vlaga brže isparavala. Paradajz sušiti od pet do osam sati, u zavisnosti od temperature rerne i veličine kriški. Gotov paradajz treba da bude malo vlažan i lako savitljiv, kao gumenast s krajevima savijenim na gore. Bitno je da ga ne presušite, da ne postane suv i lomljiv.

Osušen se prvo ohladi. Na dno pripremljene čiste tegle sipajte malo maslinovog ulja, zatim ubacite grančicu ruzmarina, a može i origano ili drugo suvo začinsko bilje, i krupno naseckani beli luk. Napunite tegle do trećine sušenim paradajzom, sipajte ulje, zatim opet bilje i beli luk, pa tako sve do kraja. Na kraju paradajz malo pritisnite i dopunite teglu uljem do vrha tako da potpuno pokrije sadržaj. Inače, rok trajanja mu je oko šest meseci, a otvorenu teglu valja držati u frižideru.

Ulje u kojem se čuva paradajz ne bacajte, već ga sačuvajte i koristite za salate. Čak i parče hleba umočeno u to ulje, s komadićem sušenog paradajza preko, neverovatno je ukusno! A paradajz iz tegle je ukusna i zdrava salata u svako doba godine. Sušeni paradajz možete jesti u salatama, stavljati ga u omiljena jela ili pomešati sa feta sirom i jesti kao idealan zdrav obrok. Dobra je i salata sa bebi mocarelom, rukolom i sušenim paradajzom, a ona s sušenim smokvama, rukolom i sušenim paradajzom je vrhunski mediteranski specijalitet u našim, kontinentalnim uslovima. Kada nemate vremena za spremanje sosa za špagete ili pastu, dovoljno je da imate sušeni paradajz i malo slanine i ne morate da brinete.