Kako su visoke temperature i velike padavine uticale na prinose

Padavine, zahlađenja i grad naneli su veliku štetu svim voćarskim kulturama – pre svega malinama, breskvama, nektarinama i šljivama, navodi za RTS agrometeorolog Srđan Milakara. Sa druge strane, navodi Milakara, padavine su došle u pravi čas za ječem i pšenicu.

Srđan Milakara je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da su rekordno visoke temperature koje smo imali krajem juna i početkom jula dovele do ubrzano zrenja, najpre ozimnih kultura, ječma i pšenice pa je žetva malo ranije i krenula.

„Žetva nije svuda završena, ali se privodi kraju. Prinosi su različiti od područja do područja, sve to zavisi od vremena setve, hibrida i ostalog“, navodi Milakara.

Sa druge strane, navodi gost Jutarnjeg dnevnika, padavine koje smo imali prethodnih dana su stigle u poslednjem momentu za kukuruz, suncokret, soju, šećernu repu. 

„Što se tiče padavina koje su se desile poslednjih dana stigle su u poslednjem momentu za kukuruz, suncokret, soju, šećernu repu, koje su bile u teškom stanju. Pratićemo situaciju, sigurno će se odraziti na kvalitet i količinu prinosa, ali ćemo pratiti situaciju i videćemo kakav će biti prinos, tamo negde krajem avgusta, početkom septembra kad budu te kulture stizale za berbu“, objašnjava Milakara.

Velika količina padavina sa gradom, navodi gost Jutarnjeg dnevnika, nanelo je veliku štetu na poljoprivrednim kulturama. Najviše je stradalo voće, a mnogi poljoprivrednici ostali su bez ovogodišnjeg roda.

„Padavine, zahlađenja i grad koji dovele su do štete na voćarskim kulturama – pre svega na malinama, breskvama, nektarinama, šljivama. Videćemo uostalom kakva će tu biti situacija sa prihodima“, objašnjava Milakara.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime