Kako sušiti i čuvati kukuruz posle berbe?

Prilikom berbe kukuruza kombajn treba podesiti tako da uklanja klipove s najvećim procentom infekcije i pri tom obezbediti kapacitete za sušenje kako bi se izbeglo bilo kakvo zadržavanje zrna. U najvećem broju slučajeva ranija setva znači i manju koncentraciju mikotoksina. Ukoliko se zrno suviše dugo suši na polju, u nepovoljnim vremenskim uslovima, preostala vlaga u zrnu može biti dovoljna da u uslovima čuvanja obezbedi kontinuirani razvoj gljiva koje su izvršile infekciju na polju. Isto tako, u sušnim godinama ne treba ostavljati klip da se suši na njivi zbog pucanja zrna, jer su takva oštećena mesta pogodna za infekcije patogenim gljivama.

Savetodvac za zaštitu bilja u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, Dejan Mujakić, ističe da je posle berbe potrebno u što kraćem roku smanjiti sadržaj vlage u zrnu da bi se zaustavio razvoj gljiva, njihova fiziološka aktivnost i produkcija mikotoksina. Sušenje zrna do 14 % vlage treba obaviti u roku od 24 do 48 časova posle berbe. Posle sušenja treba izbegavati skladištenje toplog zrna u hladna skladišta, jer će se pojaviti kondenzacija. Iz navedenih razloga, potrebno je ohladiti zrno od dva do pet Celzijusovih stepeni posle sušenja, a pre skladištenja.

– Kukuruz se uglavnom suši prirodnim putem i čuva u koševima ili različitim prilagođenim skladištima – kaže Mujakić.

U takvim uslovima zrno, prema njegovim rečima, koje ne bi smelo zadržavati više od 24% vlage, treba pažljivo pregledati i odbaciti sve klipove sa promenjenom bojom, crvena, ružičasta, ljubičasta, bela, ispucalim ili isklijalim zrnima (vi- viparija), mehanički oštećene klipove, kao i delove kočanke i nečistoće. Ovakav način sušenja je bezbedan samo ako je atmosferska vlaga 55 do 75 posto, a temperatura 4 do 15 stepeni Celzijusovih.

Obavezno dovojiti prošlogodišnji rod od ovogodišnjeg. Ne skladištiti kukuruz na betonu da ne bi došlo do pojave kondenzacije. Sprečiti mehaničke povrede i povrede od insekata. Skladišni prostor mora imati neometan protok vazduha ili se svakodnevno provetravati.

– U skladištu treba održavati odgovarajuću temperaturu. Tempertura i relativna vlažnost vazduha u skladištima utiču i na sastav mirkoflore zrna – naglašava Mujakić i podvlači da se na temperaturi od pet do deset Celzijusovih stepeni, skladišne gljive razvijaju veoma sporo, dok je na povišenoj temperaturi (preko 20 celzijusovih stepeni) porast veoma brz.

On takođe naglašava da treba redovno pratiti pojavu truleži na klipu i zrnu i odbaciti bolesne.Trulež klipa u zavisnosti od prouzrokovača može biti različite boje  – zelene, bele, crne ili jarko crvene.

Najpre unositi kukuruz sa manje vlage (do 20%), a u gornjim slojevima skladištiti vlažniji (do 25%). Kukuruz sa većom vlagom, naročito preko 28 %, pre skladištenja treba odložiti na neko suvo i promajno mesto, u tanjem sloju, dok vlaga ne dostigne 25% ili manje (ako je količina kukuruza veća). Skladišta treba da budu dobro aerisana.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime