Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Како  урадити заштиту винове лозе

Како  урадити заштиту винове лозе

2264

Засади винове лозе у зависности од сортимента према речима Дејана Мујакића из ПССС-а Врање, налазе се у фази од шарка на  бобицама до фазе омекшавања бобица (81-85).

„Винова лоза се налази у фази када је осетљива на инфекцију гљивом проузроковачем сиве трулежи грожђа, а с обзиром на тренутне услове производње, као и оне који су владали у овој вегетационој сезони, постоји ризик од зараза, понегде и од развоја патогена“, рекао је саветник и препоручио одређене фунгициде у циљу заштите.

У циљу заштите гроздова, произвођачима се препоручује примена неког од фунгицида: Luna privilege (a.m.fluopiram) у количини 0,5 л/ха (каренца 7 дана за стоне сорте, 21 дан за винске сорте, МБТ 2) или Mevalone ( a.m.eugenol + garaniol + timol) у количини1,6 – 4 л/ха (каренца 3 дана за стоне сорте, 7 дана за винске сорте) или Teldor 500SC (a.m. fenheksamid) у концентрацији  0,1% (каренца 7 дана за стоне сорте, 21 дан за винске сорте, МБТ 2) или Liberto (a.m.fenheksamid) у количини 1 л/ха (каренца 7 дана за стоне сорте, 21 дан за винске сорте, МБТ 2).

Као и код сваке заштите пре бербе потребно је водити рачуна о каренци препаратима и максималном броју третмана.

„Код винских сорти, ботритициди могу угрозити квалитет уколико се не испоштује каренца“ саветује Мујакић “Приликом спровођења хемијских мера заштите треба водити рачуна о каренци препарата и максималном броју третмана (МБТ).

Пише: Гордана Настић