Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Kako  uraditi zaštitu vinove loze

Kako  uraditi zaštitu vinove loze

2420

Zasadi vinove loze u zavisnosti od sortimenta prema rečima Dejana Mujakića iz PSSS-a Vranje, nalaze se u fazi od šarka na  bobicama do faze omekšavanja bobica (81-85).

„Vinova loza se nalazi u fazi kada je osetljiva na infekciju gljivom prouzrokovačem sive truleži grožđa, a s obzirom na trenutne uslove proizvodnje, kao i one koji su vladali u ovoj vegetacionoj sezoni, postoji rizik od zaraza, ponegde i od razvoja patogena“, rekao je savetnik i preporučio određene fungicide u cilju zaštite.

U cilju zaštite grozdova, proizvođačima se preporučuje primena nekog od fungicida: Luna privilege (a.m.fluopiram) u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana za stone sorte, 21 dan za vinske sorte, MBT 2) ili Mevalone ( a.m.eugenol + garaniol + timol) u količini1,6 – 4 l/ha (karenca 3 dana za stone sorte, 7 dana za vinske sorte) ili Teldor 500SC (a.m. fenheksamid) u koncentraciji  0,1% (karenca 7 dana za stone sorte, 21 dan za vinske sorte, MBT 2) ili Liberto (a.m.fenheksamid) u količini 1 l/ha (karenca 7 dana za stone sorte, 21 dan za vinske sorte, MBT 2).

Kao i kod svake zaštite pre berbe potrebno je voditi računa o karenci preparatima i maksimalnom broju tretmana.

„Kod vinskih sorti, botriticidi mogu ugroziti kvalitet ukoliko se ne ispoštuje karenca“ savetuje Mujakić “Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci preparata i maksimalnom broju tretmana (MBT).

Piše: Gordana Nastić