Kako vreme utiče na radove u poljima

Aprilsko zahlađenje zaustavilo je prolećne radove u poljima. Poljoprivrednici koji još nisu započeli prolećnu setvu kažu da će poštovati agroekološke uslove u proizvodnji, kako ne bi došli u situaciju da moraju kasnije da presejavaju useve.

Nauka i struka potvrđuju pravilo da je važno držati se vladajućih vremenskih prilika i potreba biljaka za temperaturnim uslovima u agrorokovima setve jarih useva.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Vasilija Ćurčina iz Kule, prolećna setva još uvek nije počela jer kiša ometa radove, ali se zato započelo sa predsetvenom pripremom zemljišta.

„Mi smo uradili predsetvenu pripremu, ostala je samo setva. Danas smo izašli i kiša nas je zaustavila, a nastavićemo sa setvom čim uslovi dozvole“, rekao je Ćurčin.

„I dalje nas ovo vreme ometa, predsetvena priprema je završena, ali setva još nije počela. Po vremenskim prilikama biće sledeće nedelje startovanje sa setvom“, dodao je Ivan Savkov, Nadalj.

Neki poljoprivrednici već su zasejali određene površine pod jarim usevima.

„Suncokret sam pri kraju setve, kukuruz smo počeli setvu pa stali, bojimo se ovog hladnog vremena. Kukuruz je osetljiviji od suncokreta. Bilo je neki put da smo zbog hladnog vremena morali presejavati usev, a seme je skupo, tako da sada ne smemo reskirati“, rekao je Siniša Ćovin,Kula.

Koliko je važno da se ne reskira u poljoprivrednoj proizvodnji i da se moraju poštovati agronomska pravila i u pogledu zahteva biljnjih vrsta prema agroekološkim uslovima proizvodnje u vreme setve, potvrđuje nam profesor dr Jovan Crnobarac sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

„Generalno pravilo u biljnoj proizvodnji jeste da se držimo upravo tih vremenskih uslova, temperature i vlažnosti, koji određuju optimalno vreme setve, odnosno omogućavaju brzo i ujednačeno nicanje. Kalendar setve je samo okvirna granica, kada bi trebalo sejati useve“, objasnio je Crnobarac.

Upravo uvažavanje zahteva biljnih vrsta prema vremenskim prilikama bitnim za njihov, dalji nesmetani rast i razvoj omogućava proizvođačima postizanje sigurnosti u proizvodnji, uz obezbeđenje željenog profita.

Izvor: RTV

Foto: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime