Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Kakva klima, takva i pčelarska berba

Kakva klima, takva i pčelarska berba

447

Piše:

Andrijana Glišić

Pred pčelarima je još jedna neizvesna sezona, s obzirom na to da iz godinu u godinu vremenski uslovi i klimatske promene značajno utiču na krajnji rezultat – količinu i kvalitet meda. Tatjana Mrdak iz Sivca, koja se 21 godinu bavi pčelarstvom, nada se da će ova sezona biti bolja od prethodnih, a za predstojeće paše pripremila je stotinak košnica.

– Prva paša bi trebalo da budu vrba i dženarika, kao i voćna paša. U okolini u kojoj ja pčelarim, nažalost, nemamo tu pašu. Košnice selim u jedan od voćnjaka, ali vreme zaista bude toliko loše i hladno, s mnogo vetra, pa i nemamo neke prinose, ali to za razvoj pčela bude dovoljno i korektno. U ostatku Srbije mogu se i dobiti neke količine voćnog meda – objašnjava Tatjana.

Nakon bagrema pčele odmaraju

Zatim sledi paša na uljanoj repici na kojoj pčele naše sagovornice sakupe značajne količine polena, ujedno se vrlo lepo razviju, a uljana repica je jako značajna i za izgradnju voska, ukazuje Tatjana.

Nakon toga, pčele selimo na bagrem – kaže. – Ali, tu selimo deo košnica koje nisu bile na repici, da ne bi došlo do mešanja sa bagremom. To nije dobro, jer se može promeniti struktura bagremovog meda, onda nije čist i brže kristališe, što nije dobro za bagrem.

U drugim krajevima Srbije, pčelari sele košnice na lipu i livadsku pašu, a Tatjanine pčele nakon bagrema odmaraju i imaju dužu pauzu do suncokretove paše.

Suncokret najsigurnija paša

– Suncokret se trudimo da iskoristimo maksimalno. Za 21 godinu pčelarenja nisam doživela da suncokret skroz omane. Uvek smo uspevali da izvučemo neku količinu. Moram da napomenem da je i lipova paša fantastična, za one koji mogu da je imaju, ali je pred sam suncokret, pa se ja ipak pre odlučim za njega – poverava nam naša sagovornica.

Suncokretova je, ističe, najsigurnija paša i vrlo dobra za pripremu pčelinjaka za zimovanje. A kada pčele sakupe med u košnici, on mora da sazri baš u njoj i, u trenutku kada je u ramu zatvoren mednim poklopčićima u procentu od 70 odsto, počinje vrcanje.

– Izvrcamo ga i burad u koja odmah zatvorimo, zato što med kupi sve iz svoje okoline, posebno vlagu – upozorava Tatjana. – Ako je vlažno vreme, njemu će odmah početi da se povećava vlažnost, što je nedopustivo. Odmah se zablindiraju i zatvore burad i posle nekoliko dana, med možemo jesti. Ipak praktikujemo da pojedemo prvo zalihe od prošle godine, ali važno je znati da odmah možemo konzumirati novi med.

Kristalizovan med je, ističe, takođe, vrlo kvalitetan. Sama kristalizacija je, objašnjava, zapravo prirodno svojstvo meda.

Svaki med jača imunitet

– Bilo bi dobro da ljudi to znaju i da kupuju med kada je kristalizovan. Takav med je dobar za bolove u grlu i protiv kašlja. Ublažiće ga, a najbolje je da ga sisamo i što više držimo u ustima, tako da može odmah kroz pljuvačne žlezde da ode u krv, a ne da ga želudačna kiselina upropasti.

Inače, svaki med, napominje, poboljšava imunitet, olakšava prehladu, a vrlo je dobar i za kozmetičke tretmane.

– Mnoge žene ni ne znaju da bi mogle da urade piling lica i uopšte kože, ali i da mažu kosu, jer tako dajemo koži i kosi hranljive materije. Takođe, dobro je i ispucale ruke mazati medom, jer bi sigurno obnovio kožu i te ranice bi brže zacelile. Med od uljane repice je, moram da napomenem i to je i naučno dokazano, odličan za prostatu.

Poručuje da med nije lek, iako to mnogi misle, već je, ističe, odlična preventiva, te bi trebalo da nam bude navika od ranog detinjstva. A i, savetuje, dobra je zamena za šećer, pa gde god ga možemo koristiti kao zaslađivač umesto šećera, to i treba da uradimo.

Bagremov med za alergične na polen

Oko odabira meda, savetuje Tatjana Mrdak, trebalo bi da se posavetujete sa pčelarom kojeg poznajete, jer će on najbolje znati šta da vam preporuči. Jeste svaki med dobar, ali, na primer, oni koji su alergični na polen, trebalo bi da jedu bagremov med.

– Pčelar će vas posavetovati najbolje. Med od bagrema nema toliko polena, skoro da ga i nema i zato je preporučljiv i za decu, za razliku od uljane repice koja je puna polena i upravo zbog toga ona kristališe vrlo brzo. Ko nije alergičan, trebalo bi da jede takav med, jer je polen veoma dobar za zdravlje.