Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Kalemljenje na čip

Kalemljenje na čip

464

Piše: Zorica Dragojević

Koliko god da je ova godina vremenski bila nepogodna za useve, povrtnjake i voćnjake, za kalemljenje, po mišljenju Miroslava Šarca, kalemara iz okoline Rume, je odlična. On je za Dobro jutro, objasnio i prikazao neke tehnike pomoću kojih je uspeo da nakalemi i tokom oktobra i da mu voćka prezimi na otvorenom, primi se i krene novi život.

Čipovanje je letnja tehnika kalemljenja, praktikuje se u julu, avgustu i septembru. Zavisi kada su dobro razvijeni ti spavajući pupoljci. Mi sa podloge skinemo jedan deo tkiva i takav isti deo tkiva sa spavajućim pupoljkom, bukvalno, nalepimo na taj deo na podlozi na kom nam fali kora. Ista je dužina podloge i pupoljka. Skidamo pupoljak sa pitome podloge sa malo tkiva. Ne treba nam ništa drugo, list bi nam štetio jer on samo vuče vodu. To se omota streč folijom i ne dira 15 dana, podloga mora intenzivno da se zaliva i onda se vertikalnim rezom sa kontra strane skine najlon. U 99% posto slučajeva bude uspešno kalemljenje ako je podloga bila zdrava a plemka friška. Onda ostavimo tako do proleća kada prekratimo kalem iznad čipa i zamažemo odgore fitobalzamom, odnosno kalemarskim voskom.