Kalemljenje na koru

Kalemljenje pod koru je prolećna tehnika kalemljenja i podloga može biti u kretanju, u vegetaciji, ali plemka mora da bude u stanju mirovanja. Plemku ranije odsečemo sa stabla, recimo u januaru i februaru mesecu, zamotamo u najlon i držimo na hladnom mestu u podrumu ili frižideru u najlon ambalaži ili pvc kutiji da se ne bi sušila. Plemka za prolećno kamljenje, ponavljam, mora da bude u stanju mirovanja. Kalemi se na proleće kada popuste mrazevi, od polovine februara do kraja marta meseca. Kalem i vegetativni pupoljak mogu da izdrže veću temperaturu nego cvetni pupoljak. Ne treba se plašiti ako je temperatura minus jedan ili dva. Kalemimo pod koru kada je velika razlika u debljini podloge i plemke, onda podlogu sečemo pod pravim uglom i otvorimo koru, tu jednostavno umetnemo plemku sa maskimalno dva do tri pupoljka vegetativna. S jedne strane plemke skinemo tkivo da bi ušlo tkivo na tkivo i to bilo ispod kore podloge.  Omotamo sve streč folijom, ostavimo te pupoljke na plemci da nisu pod streč folijom a gornji deo namažemo fitobalzamom.

Piše: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno