„Kapušnjik fest“ danas u Kucuri

Prva manifestacija koja prezentuje kapušnjik – rusinsko nacionalno jelo „Kapušnjik fest, biće održana danas u podne u Kucuri, na kojem će besplatno moći da se konzumira ovaj rusinski specijalitet.

Ideja za osnivanje gastronomske manifestacije „Kapušnjik fest“ proistekla je iz činjenice da ovaj tradicionalni specijalitet od kiselog kupusa i testa u Kucuri pripremaju sve nacionalne zajednice koje tu žive i da je svako uložio deo svoje kulinarske i porodične tradicije u svoju verziju kapušnjika.

Kucura je jedan od centara rusinske nacionalne zajednice koja je oduvek promovisala suživot sa drugim narodima u selu. Upravo tim povodom u prepodnevnim časovima, za sve posetioce biće otvorena etno-kuća „Oteto od zaborava“ u kojem se kroz nekoliko hiljada brižljivo čuvanih predmeta, od pokućstva do knjiga i veoma važnih svedočanstava o istorijatu Kucure i šire okoline, opisuje život na ovim prostorima pre više stotina godina.

„Gastronomski deo manifestacije počinje u 12 časova, a za pripremu kapušnjika biće zadužene Kucuranke iz Aktiva žena KUD „Žetva“, ali i mnoge druge vredne domaćice iz Kucure koje će im se priključiti u pripremi. U Rusinskom domu će se mesiti testo, a ispred Doma kulture biće postavljeni brojni štandovi na kojima će besplatno moći da se preuzme kapušnjik. Posetioci mogu da očekuju i bogatu ponudu lokalnih proizvođača hrane, proizvoda za domaćinstvo, odeće, kozmetike i dekoracije,“ kažu u Turističkoj organizaciji opštine Vrbas.

Sve posetioce će tokom dana zabavljati lokalni tamburaši.

Organizator “Kapušnjik festa” je Turistička organizacija opštine Vrbas i brojna udruženja, društva i Kucurani.

Izvor: RTV

Foto: Turistička organizacija Opštine Vrbas

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno