Karfiol i brokoli donose zaradu

Zoran Radovanović iz Svilajnca je jedan od većih uzgajivača povrća u Pomoravskom okrugu, a karfiol i brokoli su deo njegove proizvodnje. Ove kupusnjače on uzgaja na po dva hektara i o tome je govorio za čitaoce „Dobrog jutra“.

Krajem septembra i tokom oktobra stiže karfiol kao i brokoli koji je zasejan u julu. Radovanović kaže da je uzgoj ovog povrća isplativ mada uvoz nikako ne ide na ruku domaćim povrtarima.

– Brokoli se uzgaja na skoro isti način kao karfiol, jedino sadnja može biti gušća. I on ne podnosi visoku temperaturu.

Isti sklop se radi, a može i malo gušće. Po hektaru ide od 28.000 do 32.000 biljaka, u zavisnosti od razmaka. Isto i karfiol. Brokoli radimo na proleće, dok je leti problem visoka temperatura. Brokoli može za tri, četiri dana da iscveta i da se deformiše glavica. Postoji hibridi koji mogu da izdrže malo višu temperaturu, ali ne i temperature koje su bile ovog leta. Tada dolazi do deformacije glavice, što potrošači ne vole, iako je ukus isti – kaže Radovanović.

Ističe da se brokoli najviše traži tokom jeseni i zime. Zato se uglavnom sadi jula i avgusta, a seče se u oktobru i novembru.

Koliki je period vegetacije brokolija i šta voli karfiol pročitajte u nastavku teksta…

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18