Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Karlovački grožđebal sa ukusom kiše

Karlovački grožđebal sa ukusom kiše

530

Neuobičajeno veliki broj posetilaca koji su u petak, prvog dana „Karlovačke berbe grožđa“ došli na tu tradicionalnu manifestaciju koja se decenijama u Sremskim Karlovcima održava u čast berbe i vina, nije nažalost nagovestio uspešan grožđebal, kako još nazivaju ovu svetkovinu. Kiša, koja je u subotu uveče padala, pokvarila je svima račune – posetiocima, vinarima, organizatorima i učesnicima programa. Ništa bolje nisu prošli ni danas jer je u toku dana promenljivo i kišno vreme odvratilo mnoge od namere da dođu i uživaju u svečarskoj atmosferi povodom berbe. Koncert benda Van Gog je zbog kiše sinoć bio pod znakom pitanja, i na kraju otkazan, a i broj gostiju ni blizu nije bio kao u petak, kada je nastupala estradna zvezda Ana Bekuta. 

Vinari su tog dana imali razloga da trljaju ruke, jer je puno gostiju sa čašama u rukama obilazilo štandove u nameri da probaju nešto iz široke palete lokalnih vina, među kojima i karlovačku tamjaniku i prokupac vinarije Apatović kao i na Dekanteru okićenu srebrom meduzu vinarije Art et vinum. 

Centar Sremskih Karlovaca je u subotu veći dao dana, kada se odigravaju programi za decu, bio dobro posećen, što je i vinarima išlo na ruku. 

Uprkos kiši večerašnji učesnici programa nisu odustali od nastupa, koji su pratili malobrojni, najuporniji ljubitelji vina i muzike. 

Osim što je pokvarila svima, izuzev prve večeri, ovu manifestaciju, kiša je poremetila i berbu koja se uveliko odvija u karlovačkim vinogradima. Nadamo se samo da će, kako najavljuju meteorolozi, od sutra nastupiti poboljšanje vremenskih prilika i da će vinogradari moći da zađu u vinograde.

Z.M.

Foto: Đorđe Radivojević