Karlovački vinogradari verni tradiciji

Svetog Trifuna, vinogradarsku slavu, proizvođači grožđa i vina iz Sremskih Karlovaca, obeležili su danas na oglednom dobru novosadskog Poljoprivrednog fakulteta koje se nalazi u njihovom mestu, po dugogodišnjem običaju i time ozvaničili početak radova u vinogradima. 

Kako tradicija nalaže, najpre je  blagosiljana vinova loza i upućene  molitve Bogu da zaštiti vinograde i vinogradare, a potom je  prerezan slavski kolač koji je prineo ovogodišnji kum Branislav Apatović. On je i simbolično orezao prvi čokot loze, a potom je usledila degustacija karlovačkih vina, mahom iz prošlogodišnje berbe.

Direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta dr Dragoslav Ivanišević kaže da po običajima orezivanje vinove loze, jedna od najvažnijih agrotehničkih mera u vinogradu kojom se uspostavlja ravnoteža između rodnosti i bujnosti čokota i omogućava da se dobije željeni rod, kvalitet i visina prinosa, počinje od Svetog Trifuna. Međutim, okolnosti utiču na izmenu ustaljene prakse.

– U vinogradarstvu je nedostatak radne snage jedan od velikih problema. Znatan broj vinarija je osuđen na sopstveni rad, tako da su oni koji imaju veće površine ranije počeli da orezuju – kaže Ivanišević.

Ističe da se u vinogradima kao i prethodne godine u ovo doba primećuje deficit vlage u zemljištu što nije dobro.

-Nadamo se padavinama, mada to prognoze  ne nagovaštavaju u narednih 15 dana. Padavine su preko potrebne. Dobro je što su temperature još uvek bliže višegodišnjim prosecima u februaru. Relativno je  hladno i ima jutarnjih mrazeva, što ukazuje da vegetacija neće toliko poraniti kao prošla. Ali, tek je februar i suviše je rano govoriti o prognozama za ostatak godine – kaže Ivanišević.

Ovogodišnji kum Branislav Apatović iz vinarije „Apatović“ kaže da je to mala porodična vinarija, jedna od najstarijih u Sremskim Karlovcima, ali najmlađa registrovana. On je peta generacija vinogradara u porodici. Proizvodi tamjaniku, silu, prokupac, kaberne sovinjon i roze od kaberne sovinjona. Branislav Apatović je za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva u Karlovcima, kao i saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom dobio priznanje koje već nekoliko godina ta naučna i obrazovna kuća dodeljuje na Svetog Trifuna karlovačkim proizvođačima grožđa i vina.

Tekst: Zorica Milosavljević

Foto: Slobodan Šušnjević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18