Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Karmen – italijanska sorta kruške koja se odlično pokazala kod nas

Karmen – italijanska sorta kruške koja se odlično pokazala kod nas

217

Nova italijanska sorta kruške koja daje dobre rezultate u svim agroekološkim uslovima Srbije. Kalemljena je na podlozi MA na visini 50-60 cm. Dospeva oko 15. jula. Za to vreme sazrevanja to je možda jedna od najkvalitetnijih sorti krušaka. Stiže pre Moretinijeve rane. Nekada je Moretinijeva rana bila jedna od vodećih sorti ali polako ova sorta stvorena u Italiji zauzima svoje mesto. Ova nadmorska visina je idealna za proizvodnju kruške.

Kada je u pitanju oprašivanje, važno je imati odgovarajuće oprašivače kako bi se postigli optimalni rezultati. Karmen se najbolje oprašuje uz prisustvo drugih sorti krušaka kao što su Viljamovka i Santa Marija.

Viljamovka je vodeća sorta u Srbiji. Ova sorta kruške ima krupan plod, koji je izduženog i nepravilnog oblika. Pokožica je zelena sa mrkim pegama, a zrenjem boja prelazi u nijansu žute. Meso je izuzetno sočno, aromatično, topivo, izraženog specifičnog mirisa, a izvrsnog kvaliteta. Stablo je srednje bujnosti, cveta srednje pozno, a sazreva krajem avgusta. Treba je brati dve nedelje pre nego što plodovi počnu da žute. Njegov ukus je sladak, cvetni i svež, sa notama vanile i začina. Kada je nezrela, njihov ukus je blaži i manje sočan. Ima dobru skladišnu sposobnost-savremenom tehnologijom skladištenja može se čuvati i do 5 meseci. Međutim, ova sorta je osetljiva na kasne prolećne mrazeve, bakterijsku plamenjaču i štetne insekte poput kruškine buve i lisnih vaši. Njeni dobri oprašivači su Konferans, Krasanka, Klapova, Boskova bočica, Klerzo, Zifard. Podloga za ovu sortu je dunja MA.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.